Κ. Μητσοτάκης: Το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας – Μέτσολα: Σημαντικά βήματα στην Ελλάδα για τη διαφάνεια και την ισότητα

Σε κοινές δηλώσεις με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.


«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, καθώς η συνεργασία μας είναι πάντα στενή. Απέχουμε άλλωστε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές που θα λάβουνε χώρα την 9η Ιουνίου. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης στην επόμενη πενταετία. Στοιχήματα γεωπολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά στα οποία η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις. Για αυτό και αποκτά μεγάλη σημασία η οικοδόμηση της στρατηγικής της αυτονομίας όσο και η σφυρηλάτηση της κοινής πορείας των κρατών – μελών της.

Κλειδί αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κα πρόεδρο, είναι προφανώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτήν την κατεύθυνση που με τον πρώτο νόμο της δεύτερης κυβερνητικής μας μαθητείας καθιερώθηκε στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος. Έτσι όλοι οι πολίτες, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες και είναι εύκολη. Η επιλογή ευθύνης είναι μία επιλογή που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμού στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μαζί βέβαια και με το διάλογο για τα κοινά μας προβλήματα ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να διεξάγεται πάντα με ευθύνη και σίγουρα πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που συχνά μπορούν να δημιουργούν και ψευδής εντυπώσεις και πέρα από μύθους που οδηγούν σε ανυπόστατα συμπεράσματα. Επιμένω σε αυτό καθώς η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών. Πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις, όπως αυτή της μικρής Μαρίας, που αποδείχτηκε ότι ήτανε μία σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών μεταναστών και πότε μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτους δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας και είναι και ενέργειες οι οποίες ενόχλησαν τόσο και στην πατρίδα μας ώστε να πάρουνε σκληρή απάντηση και από την ίδια τη δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο.

Και την άλλη πλευρά μοιάζει τουλάχιστον παράδοξο κάποιες δυνάμεις στη χώρα μας οι οποίες άλλοτε συντάθηκαν με τα πιο αντί-ευρωπαϊκά, τα πιο αντιλαϊκιστικά συνθήματα να εμφανίζονται αίφνης ως υπερασπιστές των δημοκρατικών αξιών και της δικαιοσύνης. Θα το ξαναπώ για ακόμα μία φορά και είχαμε και την ευκαιρία να το συζητήσουμε με την Πρόεδρο: Τελικός κριτής της ποιότητας του Κράτους Δικαίου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία διαθέτει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους μέλους στα κρίσιμα ζητήματα».


Οι δηλώσεις Μέτσολα:


«Υπάρχουν ελάχιστα καλύτερα μέρη από την Ελλάδα για να βρεθεί κανείς. Ευχαριστώ κύριε πρωθυπουργέ για τη δέσμευσή σας και την αφοσίωση σας. Πετύχατε την έξοδο από την επιτήρηση εν μέσω κρίσεων και πολέμων. Είμαι εδώ για να ενθαρρύνω την ψήφο των νέων στις ευρωεκλογές. Τώρα που η επιστολική ψήφος είναι πραγματικότητα μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο την Δημοκρατία.
Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε φλέγοντα ζητήματα όπως η Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τη στήριξη στους αγρότες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την πανευρωπαϊκή κατάσταση και δεν θέλουμε κανείς να μείνει πίσω.
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό επιμείναμε να υπάρχει μια έκφραση που αφορά όλα τα κράτη μέλη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πολιτικοποιήσουμε τέτοια ζητήματα.
Χαιρετίζω τα σημαντικά βήματα στην Ελλάδα κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφάνειας και της ισότητας.

Συγχαίρω την Ελλάδα για την ψήφιση της ισότητας στον γάμο των ομοφύλων. Ήταν σημαντική απόφαση στο κοινό ταξίδι για την ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η κυρία Μετσόλα θα συναντήσει στις 11:00 την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μισή ώρα αργότερα τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Στις 12:00 η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία με θέμα «Η ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών» στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ στις 15:00 θα συμμετάσχει σε συζήτηση με νέους στο Ωδείο Αθηνών.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *