Κ. Μητσοτάκης: Συγγνώμη και πάλι, όλοι φταίμε και εμείς πρώτα ως κυβέρνηση – Δεσμεύομαι ότι θα τα αλλάξουμε όλα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.


Αποκλειστικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι η ενημέρωση από τον υπουργό επικρατείας αρμόδιο και για τα θέματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση επανέλαβε την συγγνώμη του δημόσια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που ακόμα διαρκεί. Η σκέψη μας είναι πάνω απ όλα στις οικογένειες των θυμάτων και γι’ αυτό θα επαναλάβω τη δημόσια συγνώμη μου στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα αλλά και προσωπικά», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Αναλαμβάνω κατά συνέπεια την ευθύνη και δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί αυτό το δυστύχημα θα ήταν αδύνατο να είχε συμβεί. Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο για πολλά χιλιόμετρα δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή σε πορεία σύγκρουσης», πρόσθεσε.


Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι το έργο αυτό θα λειτουργεί σε λίγους μήνες δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά κάνει και τον προσωπικό μου πόνο ακόμα μεγαλύτερο, καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό».


«Το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Όλοι φταίμε ας το ομολογήσουμε με θάρρος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας και τον ρόλο των συντεχνιών που εμπόδιζαν την αξιολόγηση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όμως, η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω, αλλά μπορώ να εγγυηθώ στους Έλληνες και τις Ελληνίδες δυο πράγματα: πρώτον απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται. Και δεύτερον, δρομολόγηση πρωτοβουλιών για να αποκατασταθεί η κατάσταση στους σιδηροδρόμους μας», πρόσθεσε,

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους διαλόγους που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας: «Ακούγοντας τους διαλόγους αισθάνθηκα οργή και ντροπή. Έχω όμως μια υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση και αυτό υποσχέθηκα στην μητέρα του αδικοχαμένου μηχανοδηγού Σπύρου Βούλγαρη».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, επαναλαμβάνοντας ότι «τα τρένα θα πρέπει να αρχίσουν να κινούνται το συντομότερο δυνατόν και αυτό θα γίνει με δύο σταθμάρχες ανά βάρδια». Τόνισε, ακόμα, την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις καταστροφές του υλικού του σιδηροδρομικού δικτύου και τις κλοπές καλωδίων προαναγγέλλοντας άμεσα προσλήψεις τακτικού προσωπικού.


«Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι συναντήθηκε με ειδικούς της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πλήρη αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων και ζήτησε αναλυτική έκθεση για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων μας. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί αμέσως η έκθεση στην δημοσιότητα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση όσον αφορά τον σιδηρόδρομο τονίζοντας ότι «θα τη χρειαστούμε και θα τη βρούμε». Όπως σημείωσε χρειάζονται «περισσότερα κεφαλαία στα μέσα σταθερής τροχιάς μιας και ο σιδηρόδρομος είναι το πιο φθηνό λαϊκό μέσο σταθερής τροχιάς».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι όλες οι ηγεσίες των κομμάτων θα ενημερωθούν για να ενσωματώσουμε και τις προτάσεις τους. «Θέλουμε να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση των κομμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε μαζί σε αυτή τη δοκιμασία, ειδικά οι νέοι που διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν κάθε δίκιο, όπως και οι γονείς, γιατί στα θύματα βλέπουμε τα παιδιά μας και οι νέοι τους φίλους τους», συνέχισε.

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι το ίδιο και οι γονείς τους όλοι μας βλέπουμε τα παιδιά μας σε αυτά τα παιδιά αλλά απηύθυνε έκκληση να μην επιτρέψουμε η οργή να γίνει η σπίθα ενός νέου διχασμού. «Είναι η όψη ενός νομίσματος που έχει πληρώσει ακριβά η χώρα».

Είναι αδιανόητο στην ίδια χώρα που σε λίγους μήνες έγιναν 100.000 δωρεάν μαστογραφίες σώζοντας ζωές να χάνονται ζωές σε άλλη κατεύθυνση. Έφερε επίσης ως παράδειγμα τον αριθμό 112 λέγοντας ότι δεν μπορεί να λειτουργεί αυτί και από την άλλη σταθμάρχες και μηχανοδηγοί να μην μπορούν να συνεννοηθούν.

«Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά και αναμετριόμαστε και με υψηλές προσδοκίες που έχουμε. Οι μάχες μας πρέπει να ενταθούν. Προσωπικά γνωρίζω από πρώτο χέρι ποσό δύσκολη είναι η μάχη, είπε, λέγοντας ότι ως απλός βουλευτής είχε έρθει σε σύγκρουση με εργατοπατέρες της δικής του παράταξης. «Δεν έκανα πίσω τότε δεν θα κάνω πίσω τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για αντιπαράθεση διαρκείας και πόλεμο με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού το οποίο παραμένει βαθύ πάνω σε μικροκομματικά τερτίπια και ανεύθυνες συμπεριφορές.

Τέλος, είπε ότι το ποτέ ξανά που ακούστηκε στη Λάρισα να μετατραπεί σε απόφαση τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας και η απάντηση είναι τώρα ξεκινώντας άμεσα.

Παρακολουθήστε την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *