Κ. Μητσοτάκης σε Politico: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα εάν υπάρξει «πλήρης προστασία»

Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εάν τα πλοία μπορούσαν να επιχειρήσουν με «πλήρη προστασία», μίλησε στο politico ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Μιλώντας στο podcast Power Play του POLITICO, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους ηγέτες των αραβικών χωρών στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η χώρα του θα ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο για να βοηθήσει τις αποστολές βοήθειας προς τη Γάζα.

«Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη περισσότερο, θα ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην χθεσινή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με ένα C130 στην Αίγυπτο: «Ένα ελληνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε ήδη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και αν θα συζητούσαμε για διάδρομο δια θαλάσσης θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει μια πλήρη προστασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα».


«Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια με ένα πλοίο από ό,τι με ένα φορτηγό. Οπότε βάσει των logistics αν είναι δυνατόν να το κάνουμε αντί να στέλνουμε την βοήθεια με αεροπλάνα και στη συνέχεια να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, αν είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν ευτυχής να συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *