Κ.Μητσοτάκης για Ερντογάν -“Μπήκαν θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων “

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεύμα με τον Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων ότι μπήκαν θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας.


Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

Ήταν μια συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα.

Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν.

Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις.


Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες.


Και εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια. Είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε με το καλό. Με το καλό το φθινόπωρο.

Οπότε νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή. Πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια, είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές που δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη.

Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα.

Είδατε και σήμερα τις τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν.


Μητσοτάκης-Ερντογάν: Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Σε καλό κλίμα σύμφωνα και με τις δύο πλευρές διεξήχθη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά στις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν είχε αντιρρήσεις αλλά τις εξέφρασε σε πολύ πιο ήπιο τόνο.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Συμφώνησαν  για τον νέο γύρο των διαβουλεύσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα γίνει στην Άγκυρα ενώ σε ότι αφορά την Ουκρανία υπήρξε κοινή στάση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους του πολέμου. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την βοήθεια τουρκικών Αρχών φυγαδεύτηκε μια Ελληνίδα από την εμπόλεμη περιοχή της Χερσώνας.

Σχεδόν μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, εξέδωσε ανακοίνωση η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, ενώ αναμένεται αυτή της ελληνικής πλευράς.

Όπως αναφέρει, κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από τη ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Πριν από το γεύμα, οι δύο ηγέτες είχαν έναν μικρό διάλογο μπροστά στις κάμερες, με θέα τον Βόσπορο και τη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Ερντογάν ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά λέγοντας πως έχει ξαναβρεθεί πολλές φορές στην πόλη και πως του αρέσει πολύ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε στον πρωθυπουργό τις γέφυρες του Βόσπορου και του μίλησε για το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για το πλούσιο μενού που έχει προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης της περασμένης Πέμπτης, σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Από τη μεριά του, ο  Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας. «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε πολύ καλό και χαλαρό κλίμα, το οποίο μάλιστα υποδήλωνε και η έλλειψη της… γραβάτας.

Ο διάλογος αναλυτικά:

Ερντογάν: Υπάρχει και μια υπόγεια διάβαση κάτω από το Βόσπορο.

Μητσοτάκης: Που είναι προς τα πίσω…

Ερντογάν: Πάει κάτω από τη θάλασσα.

Μητσοτάκης: Επιστρέψατε από την Αττάλεια πότε;

Ερντογάν: Χθες το βράδυ… Ηταν μια πάρα πολύ καλή επένδυση οι συναντήσεις στην Αττάλεια. Ηταν ένα πολύ καρποφόρο Φόρουμ. Ηταν μια παρα πολύ καλή ομάδα.

Μητσοτάκης: Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την ευρύτερη περιοχή μας

Ερντογάν: Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά, τώρα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *