Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ότι, ενώ η εντολή για την διαμόρφωση ενός πλαφόν (μηχανισμού διόρθωσης τιμών) δόθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.


Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα πρέπει να κλείσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων, κάτι, που εν τέλει έγινε, σχετική αναφορά για την ανάγκη να οριστικοποιηθεί επειγόντως το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου.

Κατά τη συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις που προηγήθηκε και ειδικότερα για τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και να στηρίξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, βάζοντας χρήματα στο τραπέζι και ενισχύοντας το RepowerEU.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές».

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του έτους θα επανέλθουμε στο θέμα της ενέργειας και θα μπορέσουμε σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, να οριστικοποιήσουμε αποφάσεις για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Η επιχειρηματολογία μας για το πλαφόν είναι γνωστή στα κράτη-μέλη και θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι απολύτως απαραίτητο να στείλει η Ευρώπη «ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι δεν θα επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».


Διεμήνυσε ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μόνο τον Δεκέμβριο θα δοθούν 900 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να στηρίξουμε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά και τους συμπολίτες που δικαιούνται επίδομα στήριξης για το πετρέλαιο θέρμανσης».

«Αυτές οι πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με αυτές όπως το καλάθι του νοικοκυριού αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις της εισαγόμενης ακρίβειας», είπε και συμπλήρωσε: «σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να κινούμαστε, αφήνοντας πίσω τις άναρθρες κραυγές της αντιπολίτευσης και στηρίζοντας, στο μέτρο του εφικτού, νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *