Κυριάκος Μητσοτάκης για πολυεθνικές: Εάν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία είναι βαθιά νυχτωμένοι

Τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για το τραγικό, όπως το χαρακτήρισε χτύπημα κατά αμάχων στο νοσοκομείο στη Γάζα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας. «Δεν ξέρουμε ποιος έκανε το χτύπημα, δεν θα σπεύσω να βγάλω συμπέρασμα και αυτή είναι και η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς, όπως είπε, οι δημοκρατίες δεν εκδικούνται.


Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την προοπτική μιας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και επέμεινε ότι «πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «δεν θέλουμε την κλιμάκωση, ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. «Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος, μάλιστα στις δυνητικές επιπτώσεις της επικίνδυνης ανάφλεξης στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για αύξηση των ροών διαβεβαιώνοντας, πάντως ότι η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί τονίζοντας ότι τα ευρωπαικά κράτη και όχι οι άθλιοι διακινητές θα αποφασίζουν για το ποιος περνά τα ευρωπαικά σύνορα.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στη νέα κρίση του Μεσανατολικού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική».


Για τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μία από τις λίγες καλές ειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται σε καλό κλίμα και έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. «Θα ήταν πισωγύρισμα να μη γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.


Καθησυχάζει για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Καθησυχαστικός ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή εμφανίστηκε μέσω του ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός. «Προς ώρας δεν έχουμε δει μεγάλες διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε ότι «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναμένουμε να το δείξουν και οι επόμενες αξιολογήσεις, είναι πολύ σημαντική η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ασφαλώς και τους πλέον ευάλωτους, ωστόσο ευχήθηκε «να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες».

Ερωτηθείς για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση στο ΦΠΑ δεν λειτουργεί, «το δοκίμασαν και άλλες ευρωπαικές χώρες και το μετάνιωσαν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο και τόνισε πως όταν οι τιμές υποχωρήσουν οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα παραμείνουν.


Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε μάλιστα να στείλει και ξεκάθαρο μήνυμα προς εταιρείες, ακόμη και πολυεθνικές που αισχροκερδούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «εάν νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και πωλούν τα ίδια προιόντα σε άλλες τιμές είναι βαθιά νυχτωμένοι, εάν χρειαστεί να τα βάλουμε και με αυτούς θα το κάνουμε, κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «με ενδιαφέρει η πρόοδος της οικονομίας να έχει αποτύπωμα στον καθένα και στην καθεμία, δηλαδή καλύτερους μισθούς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *