Ι. Σαρμάς στο υπουργικό συμβούλιο: «Σήμερα καθορίζουμε την πολιτική μας μέχρι τις 25 Ιουνίου»

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι η χάραξη της πορείας προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο κ. Σαρμάς, κατά την τοποθέτηση του τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι υπουργοί ο καθένας στην αρμοδιότητά του να δουν ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κράτους ενόψει των εκλογών. Όπως είπε η κυβέρνηση που παρήλθε άφησε την γραμμή της, «ωστόσο εμείς στόχος μας είναι να πορευθούμε με ουδετερότητα».

Σαρμάς: Απαραίτητη η κυβερνητική πολιτική έστω και για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός κ. Σαρμάς ανέφερε: «Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης κατευθύνει τις ενέργειές της καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κυβερνητική πολιτική έστω και για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της κυβέρνησής μας, που είναι μια κυβέρνηση του άρθρου 37 του Συντάγματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα εδώ είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς, θα πρέπει οι Υπουργοί να ενημερώσετε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα Υπουργεία σας. Και εδώ θα ήθελα να πω ότι υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε τι από τον προγραμματισμό αυτό απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών.

Από εκεί και πέρα άλλη μια πολύ βασική υποχρέωσή μας είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό. Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει ότι έχετε εντοπίσει τους κινδύνους, τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις δράσεις, τις αρμοδιότητές σας. Έχετε εντοπίσει λοιπόν τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα Υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους και δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Βέβαια, έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου. Τέτοιοι κίνδυνοι μας απειλούν. Απειλούν βέβαια και τον προγραμματισμό, αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού. Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε ποιοι κίνδυνοι απειλούν την μη εκτέλεσή του. Λοιπόν, με αυτά τα λόγια θα ήθελα να περάσουμε τώρα στην συνεδρίαση μας και ευχαριστώ τους κυρίους».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο κ. Σαρμάς τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι υπουργοί ο καθένας στην αρμοδιότητά του να δουν ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κράτους ενόψει των εκλογών, ενώ κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να είναι ουδέτερα, αμερόληπτα και αντικειμενικά, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός παρέστη το πρωί στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *