Η νέα «χωροταξία» της Βουλής – Όλες οι αλλαγές στις θέσεις των οκτώ κομμάτων

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουλίου, η τελετή ορκωμοσίας των βουλευτών που θα απαρτίζουν τη Βουλή για την επόμενη τετραετία, η οποία πλέον περιλαμβάνει οκτώ κόμματα, τρία εκ των οποίων εκπροσωπούνται για πρώτη φορά.


Η αλλαγή της χωροταξίας στη Βουλή αποτέλεσε εδώ και μέρες ζήτημα συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η τελική εικόνα των θέσεων έχει ως εξής:

Στις μπροστινές θέσεις είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από δεξιά προς τα αριστερά. Παραδίπλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πίσω ακριβώς από τους βουλευτές του ΚΚΕ κάθονται λίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Πίσω από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν λάβει τη θέση τους οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές της Νίκης έλαβαν τις θέσεις πίσω και δεξιά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, οι βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες», κάθονται στα «ορεινά» και προς τα αριστερά, εκεί όπου κατά την προηγούμενη περίοδο βρισκόταν η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, εισήλθαν στη Βουλή οκτώ κόμματα: η Ν.Δ. με 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με 47, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32, το ΚΚΕ με 21, το κόμμα Σπαρτιάτες με 12, η Ελληνική Λύση με 12, το κόμμα Νίκη με 10, και η Πλεύση Ελευθερίας με 8 βουλευτές.

Από τους 300 στην Βουλή, οι 100 είναι τα λεγόμενα «πρωτάκια» και οι 68 γυναίκες.


Η σύγκληση της εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων –σε κοινοβουλευτική δύναμη– κομμάτων. Από τα υπουργικά έδρανα ορκίσθηκαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.


Αύριο, Τρίτη 4 Ιουλίου ,το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *