Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση των αγροτών – Τα καλά χαρτιά που έριξε στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αλλάξει το κλίμα

 

Η κυβέρνηση αναμένει στο ακουστικό της τις αποφάσεις των αγροτών για το θέμα των κινητοποιήσεών τους μετά την συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Ο πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι πολλούς «άσους» με μέτρα που ανακουφίζουν τους αγρότες και είναι κοντά στις θέσεις τους και αυτό λέει πολλά.

Να δώσουμε χρόνο. Να γίνει πραγματική επεξεργασία και ανάλυση όλων αυτών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στην τηλεόραση του Alpha με φόντο τις πρώτες αντιδράσεις των αγροτών στα μπλόκα.

«Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, είναι κοντά στα αιτήματα τους», έλεγαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

Η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, εκτός του ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. το κόστος επιβαρύνει τους παρόχους) είναι «δίκαιη»” προσέθεταν, τονίζοντας ότι τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως ζητούν οι αγρότες, δεν απέχει πολύ από τα περίπου 9,3 λεπτά (για όσους δεν έχουν οφειλές και 11 λεπτά για όσους χρωστούν). Μάλιστα πριν το κόστος άγγιζε τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.


Παράλληλα, τόνιζαν τη διευκόλυνση που παρέχεται σε όσους αγρότες έχουν οφειλές ως προς το ρεύμα, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε βάθος δεκαετίας, χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους, καθώς αυτοί θα καλυφθούν από το κράτος, μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.


Όσον αφορά στην επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το μέτρο – το οποίο θα ισχύσει και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – θα νομοθετηθεί και θα έχει μόνιμο χαρακτήρα από το 2025.

Φέτος, όπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, οι αγρότες θα λάβουν προκαταβολή της επιστροφής φόρου σε ποσοστό 50% ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο ως τις αρχές Απριλίου. Δηλαδή, θα εκταμιευτούν άμεσα 40 εκατ. από το κονδύλι των 82 εκατ. που έχει προβλεφθεί για το 2024.

Επίσης οι εξαγγελίες θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι αγρότες στα μπλόκα, ξεκαθάρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Παράλληλα όμως, για την περίπτωση που αγρότες προχωρήσουν σε κλείσιμο εθνικών οδών, ο κ. Μαρινάκης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα διακινδυνεύσει “την ελεύθερη διέλευση των πολιτών”. “Πιστεύουμε στον διάλογο, ο διάλογος αυτός νομίζω είχε σημαντικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους” τόνισε χαρακτηριστικά.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *