Η εκτίμηση του Βενιζέλου για το επόμενο βήμα του Ερντογάν και τα 12 μίλια

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στην ΕΡΤ για τα ελληνοτουρκικά, εκτιμώντας το επόμενο βήμα της Άγκυρας, αλλά και το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια


«Ήδη από το 2020 έχω προτείνει να καλέσουμε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε μία συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Βεβαίως, εμείς προφανώς συμπεριλαμβάνουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μια συζήτηση για τα χωρικά ύδατα στην Μεσόγειο υπάρχει το εξής αντιφατικό για να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Και όταν λέω Μεσόγειο, εννοώ στη Μεσόγειο πέραν του Αιγαίου πελάγους, όπως αυτό οριοθετείται όχι συναισθηματικά ή ιστορικά, αλλά στην γεωγραφική τυπολογία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας. Όλες οι χώρες έχουν 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Μόνον η Ελλάδα δεν έχει 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία έχει 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, με τη γεωγραφική τυπική έννοια του όρου. Και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα. Άρα λοιπόν, υπάρχει μία προφανής ανισότητα, ασυμμετρία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ως προς τα χωρικά ύδατα στις 2 περιοχές στο Αιγαίο. Εκεί προκύπτει το ζήτημα του δικού μας δικαιώματος που είναι δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας και όχι απλό κυριαρχικό δικαίωμα, είναι σκληρή εθνική κυριαρχία».

«Δεν είναι τώρα η ώρα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε πράγματι στη Μεσόγειο που είναι μια πολύ μεγαλύτερη θάλασσα και οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Και εκεί έχουμε ένα καταλυτικό επιχείρημα ότι η Τουρκία έχει ήδη 12 ναυτικά μίλια προ πολλού, άρα στην περιοχή αυτή τώρα θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε επέκταση. Πάντως σίγουρα πρέπει να κάνουμε μια σειρά από κινήσεις οι οποίες μας επιτρέπουν να λύσουμε αυτό που και εμείς θεωρούμε ζήτημα προς επίλυση, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Και η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των χωρικών υδάτων που δεν τελεί υπό αναγκαστική διαπραγμάτευση κατά το διεθνές δίκαιο, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, που είναι κυριαρχικά δικαιώματα και όχι εθνική κυριαρχία με τη στενή έννοια του όρου. Παρόλα αυτά, τα δύο θέματα συνδέονται. Δεν μετράμε την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα, αλλά από τις γραμμές βάσης, πρακτικά από την ακτή».

 «Ο Ερντογάν, απευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν απευθύνεται πρωτίστως στην Ελλάδα. Αυτό που τον έχει κινητοποιήσει είναι το γεγονός ότι υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών,στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ακόμη, υπάρχει η Αλεξανδρούπολη. Αν ανοίξουμε τον χάρτη και τη δούμε μπροστά μας, είναι ένα λιμάνι που επιτρέπει την παράκαμψη των Στενών. Άρα υπάρχει μια αμφισβήτηση του θεμελιώδους γεωπολιτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας. Και αυτό που λέει ο Ερντογάν προς τους Αμερικανούς είναι “Μη μου αμφισβητείτε το γεωπολιτικό μου πλεονέκτημα. Αποδεχτείτε με ως μια χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ, που είναι δυτική”. Που επιτρέπεται ωστόσο να έχει επαφές με τη Ρωσία, με τον Πούτιν που υποκαθιστά την απουσία άλλου στη Δύση, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στον Καύκασο. Άρα εμείς πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχουν μεν οι μονομερείς παράνομοι ισχυρισμοί, οι τουρκικοί, αλλά υπάρχει και ένα νέο στοιχείο που αφορά τη σχέση Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών και το μεγάλο δίλημμά της για το αν θα είναι μία εν τέλει δυτική χώρα. Εάν η Τουρκία πάψει να είναι δυτική και διολισθήσει σε μία ισλαμική κατάσταση, θα διαλυθεί, δεν θα μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει επιθετική κίνηση απέναντι στην Ελλάδα, φαίνεται πολύ δύσκολο».

«Όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι θα σήμαινε ένα θερμό επεισόδιο, τι θα σήμαινε και τι θα μας έλεγαν οι σύμμαχοι στην περίπτωση αυτή. Άρα πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Όσοι εντάσσουν με άνεση και χαλαρά στον καθημερινό τους λόγο το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου πρέπει να απαντούν στον εαυτό τους, για το τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή».


Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *