Η ατζέντα του σημερινού ραντεβού Δένδια-Λαβρόφ

Ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, θα έχουν στη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας  και Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με σχετική εκτενή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία. Θα αναλυθεί η συνεργασία των χωρών μας στα πολυμερή φόρα, πρωτίστως στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΣΕΠ», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για κομβικά ζητήματα ‘συνηχούν’. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Πρόκειται για την Πέμπτη δια ζώσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν.Δένδια και Σ.Λαβρόφ από το 2019, με πιο πρόσφατη εκείνη στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στις 24 Μαΐου 2021.


Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα συζητηθεί και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, και τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της 22ας Δεκεμβρίου 2021. Μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας είναι «ο εμπορικός-επενδυτικός τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *