Η ατζέντα και οι προσδοκίες της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη-Σολτς

Η πρώτη αυτή επίσκεψη του Όλαφ Σολτς, ως καγκελαρίου, στην Αθήνα καταγράφεται ως βήμα περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνογερμανικών σχέσεων.


Πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά τη οποία η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και βαδίζει στο δρόμο της ευρωπαϊκής κανονικότητας, με την οικονομία της, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, να καταγράφει θετικές επιδόσεις, μέσα σε αυτό το σκηνικό των πολλαπλών διεθνών κρίσεων.

Με τον τουρκικό αναθεωρητισμό να είναι παρών σε πολλαπλά επίπεδα, και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο να αποτελούν καθημερινότητα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη και Σολτς, με την Αθήνα να διαπιστώνει ότι τα μηνύματα του Βερολίνου κατά του επεκτατισμού της Άγκυρας είναι πλέον σαφώς πιο αιχμηρά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν επίσης βασικά θέματα, ενώ αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της ενέργειας, στο οποίο η στάση της Γερμανίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξεύρεση τελικής λύσης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *