«Η ανθρωπιά και η αποτελεσματικότητα το πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας» τονίζει βραβεύοντας όσους ξεχώρισαν ο Θεοδωρικάκος

Την κοινωνική προσφορά των Ελλήνων και Ελληνίδων αστυνομικών και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα επιβράβευσε η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο Υπουργός Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης τίμησαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας μέλη του Σώματος και υπηρεσίες που είχαν ενεργή συμμετοχή σε κρίσιμες αποστολές.


Η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκου   

«Διανύουμε  μία περίοδο μεγάλων και αλλεπάλληλων διεθνών  κρίσεων, οι οποίες εξελίσσονται παράλληλα και σε διαφορετικά πεδία. Παγκόσμια δοκιμασία και κρίση δημόσιας υγείας με την πανδημία του κορωνοϊού, παράνομες μεταναστευτικές ροές, συνεχής τουρκική επιθετικότητα, διεθνείς ανακατατάξεις, ενεργειακή κρίση, κλιματική αλλαγή. Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται στην κοινωνία ο κυνισμός, οι βίαιες συμπεριφορές, ενώ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά παρανοϊκών εγκλημάτων.

Ζούμε σε μία ταραγμένη εποχή.

Απέναντι σε όλα αυτά η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι τα μεγάλα ζητούμενα, τα οποία είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει. Και αυτό προσδιορίζει τον ρόλο, τον χαρακτήρα και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αποκτά πλέον έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Με πολύ περισσότερες απαιτήσεις και πραγματικά πολυσχιδή δράση, με πολλαπλές συνέπειες σχεδόν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.


Η αποστολή αυτή απαιτεί να ενδυναμωθεί ταυτόχρονα τόσο η διαχειριστική ικανότητα,  το αστυνομικό έργο αυτό καθ’ αυτό, η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων  όσο και ο σύνθετος κοινωνικός και ανθρωπιστικός ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να ενστερνιστούμε αξίες όπως η ανθρωπιά,  η  αλληλεγγύη, ο  σεβασμός της διαφορετικότητας και φυσικά της δημοκρατικής νομιμότητας. Ασφάλεια στηριγμένη στην εφαρμογή των Νόμων. Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, ανεξάρτητα από δημόσιες θέσεις και την οικονομική ισχύ.


Αυτά όλα περιγράφουν την εθνική αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, στην υπηρεσία των πολιτών και της Ελλάδας. Αυτός είναι ο κρίσιμος ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην ελληνική κοινωνία. Αντιμετωπίζει κρίσεις αποτελεσματικά, αναδεικνύει αξίες με πράξεις, εγγυάται την ασφάλεια, εφαρμόζει τους νόμους και υπηρετεί τη σταθερότητα.

Αυτή  είναι η αποστολή που έχουμε αναλάβει. Και την οποία οι Έλληνες Αστυνομικοί επιτελούν στο ακέραιο: από την αποτροπή της παραβίασης των συνόρων μας στην ασύμμετρη απειλή του 2020, μέχρι τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με τη διενέργεια ελέγχων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και τη διάσωση ανθρώπων σε πολλές έκτακτες καταστάσεις.

Αυτή είναι η Ελληνική Αστυνομία που θέλουμε, που δικαιούται ο ελληνικός λαός, που έχετε όλοι εσείς στο μυαλό και την καρδιά σας. Είναι η Αστυνομία που εξιχνιάζει εκατοντάδες υποθέσεις κάθε χρόνο, αποτρέπει εγκλήματα και οδηγεί στη Δικαιοσύνη όσους παρανομούν. Είναι η Αστυνομία που βρήκε σε 7 ημέρες τους δολοφόνους του Άλκη, είναι η Αστυνομία στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Η Αστυνομία που την οδηγούν αξίες και ιδέες.

Αυτό που κάνατε εσείς που σήμερα τιμάμε και επιβραβεύουμε: προσφέρατε χρήματα στη γιαγιά που είχαν ληστέψει, βουτήξατε σε παγωμένα νερά για να σώσετε μετανάστες, κινδυνέψατε για να προστατέψετε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σηκώσατε στους ώμους σας, στις πλάτες σας κυριολεκτικά, όσους κινδύνευσαν από την παγωνιά ή τον αποκλεισμό.


Όπου και αν υπηρετείτε σε Αστυνομικό τμήμα, στην ΕΚΑΜ, στην ΟΠΚΕ, στη ΔΙΑΣ, στην ΥΑΤ.

Εσείς είστε το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., το αληθινό της πρόσωπο.  Με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, για τους συνανθρώπους μας. Είστε  οι πολίτες με στολή, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που υπηρετούν αξίες: την πατρίδα, την ελευθερία, την ανθρώπινη ζωή, τον σεβασμό του Νόμου και της διαφορετικότητας και στηρίζουν την οικογένεια, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Μας κάνετε υπερήφανους. Με κάνετε υπερήφανο και ως πολιτικό προϊστάμενο αυτού του Υπουργείου, αλλά και ως πολίτη. Τώρα είναι ώρα τιμής για εσάς που τιμήσατε την Αστυνομία. Είστε παράδειγμα για τους 56.000 αστυνομικούς.  Είμαι βέβαιος και το βλέπω σχεδόν καθημερινά ότι τα παραδείγματα αυτά πολλαπλασιάζονται.

Σε όλους οφείλουμε την αντίστοιχη ηθική αμοιβή.

Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα αστυνομικών με προσφορά σπουδαία στο κοινωνικό σύνολο. Η ΕΛ.ΑΣ. δίνει παντού το «παρών». Με ζέστη, με κρύο, με σεισμούς, με πανδημίες, σε κάθε δύσκολη στιγμή των συνανθρώπων μας , σε κάθε μάχη για το έθνος.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, έκφραση της ευγνωμοσύνης που οφείλουμε στο πρόσωπό σας.

Για όλους εμάς που υπηρετούμε τον ελληνικό λαό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απόλυτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια απέναντι σε κάθε απειλή: τα κύματα παράνομων μεταναστών, την απευθείας απειλή επίθεσης από την Τουρκία, την πανδημία, την ενδοοικογενειακή βία, τον χουλιγκανισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως Πολιτική Ηγεσία συνεργαζόμαστε με τη φυσική ηγεσία του Σώματος, με όλους τους αστυνομικούς, τους  εκπροσώπους σας, δουλεύουμε μαζί, αντιμετωπίζουμε παθογένειες  δεκαετιών και αναδεικνύουμε τις σοβαρές δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού  της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στις γειτονιές, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, το αποφασιστικό χτύπημα των χούλιγκαν, η ασφάλεια των πανεπιστημίων, η ενίσχυση της ασφάλειας στους τουριστικούς προορισμούς, στα σύνορα και σε αεροδρόμια, η εκπόνηση και υλοποίηση ειδικών σχεδίων σε περιοχές αυξημένης εγκληματικότητας. Μια προσπάθεια στην οποία πολιτική ηγεσία, φυσική ηγεσία, όλοι όσοι υπηρετούν στην ΕΛΑΣ είμαστε απολύτως ενωμένοι.

Συμβάλλουμε έτσι στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της χώρας. Δημιουργούμε τη νέα Ελλάδα μέσα από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Με βασικό πυλώνα  την ασφάλεια. Την ασφάλεια της χώρας, την ασφάλεια των πολιτών. Αυτή που κάνει πράξη η ΕΛΑΣ.

Οι βραβευθέντες:

Α)  Βράβευση Ανθυπαστυνόμου και Υπαρχιφύλακα της  Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με κωδικό κλήσης Κ-213, οι οποίοι, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το Νομό Αττικής την 24/1/2022, συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό, από την Περιφερειακή οδό Υμηττού, ενός πολίτη και της ανήλικης κόρης του, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και τους μετέφεραν με ασφάλεια στην οικία τους.

Β)  Βράβευση,  δύο Αστυφυλάκων του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίοι, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το Νομό Αττικής την 24/1/2022, συνέδραμαν στην ασφαλή μεταφορά νοσούσης από Covid-19 πολίτη με το νεογέννητο τέκνο της στην οικία τους, όταν το ασθενοφόρο που τους μετέφερε από την κλινική, αδυνατούσε να κινηθεί στο οδικό δίκτυο λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης.

Γ) Βράβευση Αστυνόμου Β΄ και Υπαρχιφύλακα της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής,  οι οποίοι, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το Νομό Αττικής την 24/01/2022, συνέδραμαν στην ασφαλή μεταφορά ενός ανήλικου παιδιού με τραύμα στο κεφάλι σε νοσοκομείο.

Δ) Βράβευση Αστυνόμου Β΄, Υπαστυνόμου Β΄  και Ειδικού Φρουρού της  Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προτείνουν στο προσωπικό της Γ΄ Αλλαγής, τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού, προκειμένου να συμπαρασταθούν εμπράκτως σε ηλικιωμένο ζευγάρι, στην περιοχή του Χαλανδρίου, το οποίο έπεσε θύμα κλοπής με τη μέθοδο της απάτης.

Ε) Βράβευση τριών Αρχιφυλάκων και ενός Αστυφύλακα της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εκθέτοντας τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν δράστη απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά της συνοίκου του.

ΣΤ) Βράβευση δύο Αρχιφυλάκων και ενός Υπαρχιφύλακα  του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συνέδραμαν στη διάσωση δεκαεπτά (17) Τούρκων πολιτών, οι οποίοι βρισκόταν σε κίνδυνο, εγκλωβισμένοι σε βαλτώδη περιοχή στο Δέλτα του ποταμού Έβρου.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Βράβευση του  προσωπικού της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Βράβευση του  προσωπικού της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής

Βράβευση του  προσωπικού της  Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων

Βράβευση του  προσωπικού της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης  Αττικής

Βράβευση του  προσωπικού της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής 

Βράβευση του  προσωπικού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *