Γιατί «ξαναφούντωσε» η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη έκρηξη των τιμών ενέργειας, η ακρίβεια και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ένα ρευστό περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται η διάρκεια αυτής της κρίσης και το αποτύπωμα που θα αφήσει στην οικονομία.


Σε αυτό το πλαίσιο «η χώρα δεν έχει το περιθώριο για περιπέτειες και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις», σημειώνουν, όπως μεταφέρει το iefimerida.gr, όσοι τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι η κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης πρέπει να γίνει σε όσο το δυνατόν ουδέτερο χρόνο από την προκήρυξη των εκλογών. Ενστερνιζόμενοι το σενάριο για κάλπες το 2023, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι η αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα από τις 40 που προβλέπεται τώρα στις 50. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί και το παράδοξο ένα κόμμα να κερδίσει τις εκλογές με διαφορά ακόμα και δέκα μονάδων από το δεύτερο και να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση εξαιτίας αυτής της πρόβλεψης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *