Γιατί τα βρόντηξε κάτω ο Τσίπρας: Σε κρύο ντους υπέβαλε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ– Ποιοί γνώριζαν την απόφαση, όλο το παρασκήνιο

 

Σε κρύο ντους υπέβαλε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και να μην είναι υποψήφιος στις εσωτερικές εκλογές.


Κανείς μέσα στο κόμμα δεν ήξερε την απόφασή του και όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε γνωστή την απόφασή του και πήγε να την ανακοινώσει και επίσημα σε όλους ήρθε κεραυνός στο κεφάλι.

Ποιοι ήξεραν

Οι μόνοι που γνώριζαν την απόφασή του ήταν η οικογένειά του. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει τα αδέλφια του και την σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα για την απόφασή του να αποχωρήσει από το κόμμα και να μην είναι υποψήφιος στις διεργασίες για νέο πρόεδρο.

Τα μέλη του κόμματος έμαθαν για την απόφασή του μόλις σήμερα το πρωί στις 11:30 όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμέσως όλοι ένιωσαν σαν τα τους ήρθε κεραμίδα. Λίγο μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου επανήλθαν και συζήτησαν την επόμενη μέρα, δηλαδή αποφάσισαν να συνεδριάσουν τα όργανα τις αμέσως επόμενες ημέρες.


Θα συγκληθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου από όπου θα εκλεγεί η νέα ηγεσία του κόμματος και από εκεί και πέρα επίσης μέσα στα επόμενα 24ωρα θα συγκλιθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει νέο πρόεδρο.


Γιατί παραιτήθηκε

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει 100% το γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να τα… βροντήξει κάτω. Τα σενάρια είναι πολλά.

Ένα σενάριο αναφέρει ότι τον κούρασε ο εσωτερικός πόλεμος που του έκανε η αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και ήξερε πως αν έμενε στη θέση του ο πόλεμος δεν θα σταματούσε και αυτό θα προκαλούσε κι άλλες σεισμικές δονήσεις μέσα στο κόμμα, ειδικά τώρα που υπάρχουν μπροστά και οι δημοτικές εκλογές.

Οι δημοτικές αν και είναι… διαφορετικού τύπου εκλογές, είναι πάντα εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συντριβεί κι εκεί, τότε θα βρισκόταν ακόμα πιο πολύ με την πλάτη στον τοίχο και θα του φόρτωναν κι αυτή την αποτυχία.

Ένα άλλο σενάριο ήταν πως ήθελε να επανιδρύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει μεγάλες εκκαθαρίσεις, αλλά η εσωτερική αντιπολίτευση ήταν ισχυρή και δεν το επέτρεπε αυτό με αποτέλεσμα να υπήρχε διάσπαση.


Από την άλλη, η αντιπολίτευση θα μπορούσε να οργανώσει.. ανταρσία εναντίον του και να τον ρίξει από τον προεδρικό θώκο, κάτι που ήταν υποτιμητικό για εκείνον και θα τον έβαζε στο χρονοντούλαπο χωρίς καμιά ημερομηνία επιστροφής.

Το σενάριο της επιστροφής

Ένα άλλο σενάριο ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι το κόμμα δύσκολα θα σήκωνε κεφάλι στο άμεσο διάστημα και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με την παρούσα πολιτική συγκυρία και πολιτική αμτόσφαιρα που επικρατεί στην Ελλάδα και την στροφή προς τον συντηρητισμό και έτσι θέλησε να φύγει πριν τα επόμενα ναυάγια.

Έτσι θα αποφύγει τα βράχια, αλλά πάντα θα έχει στο μυαλό του την επιστροφή, η οποία θα γίνει είτε αν του ζητήσουν τα μέλη να επανέλθει στην προεδρία ή να γυρίσει εκείνος αν το κόμμα βαλτώσει οριστικά.

Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι ίσως προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, αλλά αυτό δεν είναι ορατό στον κοντινό ορίζοντα. 

Οι δελφίνοι

Οι δελφίνοι στο κόμμα είναι ήδη σε θέση… μάχης μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Όχι, πως δεν ήταν και πριν. Ήδη είχαν πάρει θέση μετά την ήττα στις εκλογές. Πρώτος και καλύτερος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πάντα ήθελε να γίνει… Τσίπρας στη θέση του Τσίπρα.

Επίσης το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου παίζει δυνατά, ενώ δυο άλλα ονόματα που ακούγονται ειναι αυτά των Χαρίτση και Τεμπονέρα.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα βγουν κι άλλα κεφάλια δελφίνων στην επιφάνεια, ενώ σενάρια αναφέρουν ότι μερίδα του κόμματος βλέπει και προς την πλευρά της Ρένας Δούρου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *