Για τουρκική κλιμάκωση της κρίσης που θυμίζει… εγχειρίδιο μιλά ο Κουμουτσάκος

“Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό χτίζει μια πορεία προς μία ένταση και κρίση. Θα έλεγα πως εφαρμόζεται ένα εγχειρίδιο πορείας προς κρίση” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.


“Η θέση η δική μας είναι ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, με δεδομένη και τη γενικότερη επεκτατική στάση της Τουρκίας. Να αισθάνονται ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες, γιατί κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει, δηλαδή ετοιμαζόμαστε και για το πιο δύσκολο σενάριο” σημείωσε, θεωρώντας πιθανό, όλες οι ενέργειες της Τουρκίας να κρατηθούν σε ένα πλαίσιο ακραίας ρητορικής και μόνο. Όσον αφορά στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών που επαναφέρει μετ΄επιτάσεως η Τουρκία απαντά: “Ούτε βότσαλο δεν διαπραγματευόμαστε όσον αφορά αυτές τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας”

“Σε μία κρίσιμη στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται με χαρακτηριστικά κρίσης, όλοι πρέπει να τοποθετηθούμε με αίσθημα ευθύνη σε όσα συμβαίνουν” σημείωσε.

Τη θέση του ότι η Τουρκία εφαρμόζει ένα εγχειρίδιο κλιμάκωσης της κρίσης της εξήγησε ως εξής:

“Πριν από ενάμιση χρόνο η Τουρκία έθεσε ένα θέμα στο τραπέζι – αφοπλίστε τα νησιά γιατί εάν δεν το κάνετε αμφισβητούμε την ελληνική κυριαρχία επ΄αυτών – που γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει ή να συμβιβαστεί ποτέ γιατί είναι ζωτικό θέμα ασφαλείας και εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία όμως επιμένει σε αυτό. Όσο επιμένει προσπαθεί να διαμορφώσει μία εντύπωση ότι εμείς είμαστε οι αδιάλλακτοι διότι δεν συζητάμε το θέμα που έβαλε.


Το επόμενο βήμα είναι η προσωποποίηση της αντιπαράθεσης. Οι δηλώσεις Ερντογάν  κατευθείαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και μάλιστα με ιδιαίτερα ενοχλητικούς όρους, προσωποποιεί την αντιπαράθεση, με ανάλογες επιθέσεις και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον υπουργό Εξωτερικών. Φεύγει από το αόριστο στα μάτια της κοινής γνώμης, συμφέροντα κ.λ.π και μετά την προσωποποίηση της αντιπαράθεσης, οι δηλώσεις που ακολουθούν είναι δηλώσεις και ενέργειες δαιμονοποίησης της χώρας”.


Όπως εξηγεί με αυτό εννοεί πως “ξαφνικά Παρασκευή βράδυ γίνεται διάβημα προς τον Έλληνα Πρέσβη και εμφανίζεται ως έκτακτη είδηση στα δελτία της Τουρκίας “ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει και φιλοξενεί τρομοκράτες” και δραματοποιείται περαιτέρω η κατάσταση – ένα διάβημα εκ του μη όντος που μας άφησε όλους έκπληκτους – εμφανίζεται ως έκτακτη είδηση στη γείτονα. Επιπρόσθετα δαιμονοποιείται η χώρα με όλη αυτή την παραφιλολογία ότι εμείς σπρώχνουμε και πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο και ότι εξοπλιζόμαστε στα νησιά για να της επιτεθούμε.

Το τελευταίο το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι ένα βήμα προς πρακτικές ψυχολογικού πολέμου είναι το tweet στα ελληνικά, που έρχεται ο ίδιος ο Ερντογάν και βάζει  τα θέματα αδιαμεσολάβητα προς τον ελληνικό λαό “Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο”.  “Αυτό είναι ένα εγχειρίδιο κλιμάκωσης και κτισίματος ατμόσφαιρας κρίσης” επανέλαβε.

Όπως υπογράμμισε “Η θέση η δική μας είναι ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, με δεδομένη και τη γενικότερη επεκτατική στάση της Τουρκίας”.

Αρνήθηκε να μπει όπως είπε “στη λογική του εάν πάμε ή όχι μέσα στο καλοκαίρι σε “θερμό” επεισόδιο με την Τουρκία, πόσο μάλλον σε πόλεμο”


“Αυτό που οφείλουμε να πούμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο με αίσθημα ευθύνης στους Έλληνες πολίτες είναι να αισθάνονται ασφαλείς γιατί κάνουμε ακριβώς αυτό που πρέπει, δηλαδή ετοιμαζόμαστε και για το πιο δύσκολο σενάριο” τόνισε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *