Γ. Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποξενωθεί από την κοινωνία, δεν διορθώνονται τα λάθη με αποθέωση του lifestyle

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, όπου τόνισε πως η κυβέρνηση διαχωρίζει «τον παλαιστινιακό λαό και τα θύματα από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς» και αναγνωρίζει «στο Ισραήλ το γεγονός ότι δέχτηκε αυτό το βάναυσο, δολοφονικό πλήγμα, οπότε έχει το δικαίωμα της άμυνας».
Παράλληλα, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «πληρώνει βασικά και θεμελιώδη λάθη στο επίπεδο της πολιτικής».


Αναλυτικά τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Σε εγρήγορση, όχι σε πανικό

Είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή εντείνουν την ανησυχία για πράγματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια, αστάθεια σε οποιαδήποτε κλίμακα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού στην Ευρώπη.

Έχουμε ενισχύσει τις φυλάξεις σε πιθανούς στόχους, έχουμε εντείνει τις προσπάθειες ανταλλαγής πληροφοριών, οι υπηρεσίες μας κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, αλλά και σε συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κάποια ένδειξη για να φοβόμαστε κάτι, να είμαστε σε κατάσταση πανικού ή εν πάση περιπτώσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Οφείλουμε όμως και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να είμαστε στη μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση -χωρίς πανικό- να παρακολουθούμε πάντοτε τι γίνεται. Η χώρα μας έχει πάρει μια πολύ καθαρή θέση σε αυτό που γίνεται. Διαχωρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό και τα θύματα από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, αναγνωρίζουμε προφανώς στο Ισραήλ το γεγονός ότι δέχτηκε αυτό το βάναυσο, δολοφονικό πλήγμα, οπότε έχει το δικαίωμα της άμυνας. Αλλά από κει και πέρα, προφανώς η ανθρωπιστική διάσταση δεν πρέπει στιγμή να φεύγει από το μυαλό μας. Είμαστε δημοκρατίες και πολιτισμένος κόσμος και αυτή είναι η διαφορά μας από τους τρομοκράτες.


Η Αστυνομία δρα με καθήκον και αυταπάρνηση στο πλαίσιο της συντεταγμένης πολιτείας και των νόμων


Κάθε μέρα έχουμε γεγονότα, κάθε μέρα. Φέτος η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου συμπίπτει με ένα φορτισμένο ευρύτερα κλίμα, είναι και τα 50 χρόνια. Τα μέτρα θα είναι με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να διαδηλώσει, να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και από την άλλη πλευρά να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνους που θα θελήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Αστυνομία διαχειρίζεται καθημερινά σε όλο το πεδίο μια σειρά από γεγονότα. Διαδηλώσεις που έχουν να κάνουν με το παλαιστινιακό, έχουμε ένα μέτωπο με τους αντιεξουσιαστές και τους μπαχαλάκηδες και με τους ακροδεξιούς, που θέλουν να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους, είτε ο ένας απέναντι στον άλλον είτε απέναντι στην οργανωμένη πολιτεία. Έχουμε μέτωπο με το οργανωμένο έγκλημα, έχουμε την ιστορία των γηπέδων, όπου πάλι η Ελληνική Αστυνομία επιστρατεύει πολλές εκατοντάδες δυνάμεις κάθε Σαββατοκύριακο για να κυλούν τα πράγματα όσο πιο ομαλά γίνεται. Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας -και θέλω και από εδώ να τους ευχαριστήσω- το καθήκον τους με αυταπάρνηση, με ενσυναίσθηση σε δύσκολες συνθήκες για να είναι η χώρα, μία χώρα στην οποία μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια μέσα στο πλαίσιο της συντεταγμένης πολιτείας και των νόμων.

Με σχέδιο η ενίσχυση της αστυνόμευσης

Τα τελευταία χρόνια παρατεταμένα, σταδιακά και για διάφορους λόγους η εμφανής αστυνόμευση παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα. Δεν αλλάζει αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη. Όπως, όμως, βγάλαμε την Τροχαία στους δρόμους -και είδε ο κόσμος Τροχαία στους δρόμους, μετά από πάρα πολύ καιρό, αυτή είναι η πραγματικότητα, θα την ενισχύουμε συνεχώς και η εικόνα σταδιακά αλλάζει- έτσι επεξεργαζόμαστε με τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και ένα σχέδιο αλλαγής διάταξης δυνάμεων -διότι από την μια στιγμή στην άλλη δεν μπορείς να πολλαπλασιάσεις δυνάμεις- για να ενισχύσουμε την εμφανή αστυνόμευση.

Φέτος είχαμε, εκτός όλων των άλλων, και την ατυχία ότι από τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας βγήκαν μόνο 8 άτομα. Τον Απρίλιο θα βγουν 800 που θα πάνε σε υπηρεσίες. Αλλά, μέχρι τότε, δεν θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο που θα αυξήσει και τις περιπολίες, τις εποχούμενες με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, θα αυξήσει και τις πεζές περιπολίες, να ενισχύσουμε την εμφανή αστυνόμευση. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η εμφανής αστυνόμευση, και αποτρεπτικά αλλά και στο επίπεδο της καταστολής, έχει αποτελέσματα. Οι δείκτες της εγκληματικότητας στην Ελλάδα και στην Αθήνα, της υψηλής εγκληματικότητας, δείχνουν ότι πηγαίνουμε αρκετά καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει πρόβλημα στη μικροεγκληματικότητα, υπάρχει πρόβλημα στις διαρρήξεις, υπάρχει πρόβλημα σε αυτή την παραβατικότητα, που εκεί η ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης θα βοηθήσει πολύ περισσότερο.


Σύνολο παρεμβάσεων σε κεντρικό επίπεδο για τη νεανική παραβατικότητα

Ειδικά για την Κηφισιά και τα Βόρεια Προάστια, που όντως είχαμε παρατηρήσει διάφορα θέματα, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός σχεδίου που έχουμε εκπονήσει εδώ και αρκετό καιρό -από αυτό το Σαββατοκύριακο και μετά- θα υπάρχει εμφανής διαφορά στην αστυνόμευση της Κηφισιάς.

Η παιδική παραβατικότητα είναι μεγάλο, πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο θέμα, το οποίο η Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί στο τελευταίο του στάδιο. Δείχνετε συνεχώς ρεπορτάζ για παιδιά που μεταξύ τους μαλώνουν στα προαύλια των σχολείων. Αυτά που φτάνουν σε γνώση μου είναι ανατριχιαστικά. Συμμαθητές να δέρνουν συμμαθητή τους μέσα στο σχολείο, να επιδίδονται σε πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης και να τις κινηματογραφούν, παιδιά που μοιράζονται το ίδιο θρανίο, το ίδιο λεωφορείο για να πάνε σχολείο, που είναι στις ίδιες παρέες. Να πάει η Αστυνομία μέσα στα προαύλια; Λέει ο άλλος τι κάνει η αστυνομία. Εγώ το είπα πρώτος μόνος μου, πρέπει η Αστυνομία να ενισχύσει την εμφανή της παρουσία. Την ενισχύουμε και θα την ενισχύσουμε. Όμως εδώ καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα θέμα πρωτίστως κοινωνικό. Καλούμαστε να διαχειριστούμε συνολικά την αποτυχία της οικογένειας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης. Έχει κυριαρχήσει, δυστυχώς, μία κουλτούρα βίας που έχει πυροδοτηθεί από διάφορα πράγματα, από την πανδημία, τα μνημόνια, τους εγκλεισμούς, τα παιχνίδια, τις νέες πολιτικές τάσεις που τους δηλητηριάζουν τα μυαλά. Με εντολή του Πρωθυπουργού έχει συσταθεί μια ομάδα -το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η Υπουργός, η κ. Ζαχαράκη, θα έχουν το γενικό συντονισμό- που επεξεργαζόμαστε ένα συνολικό σχέδιο -τα Υπουργεία Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης- να δούμε κεντρικά τι θα κάνουμε. Χθες, στην 1η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου, τα ίδια μας έλεγαν ο Κύπριος Πρόεδρος και οι συνάδελφοι ότι συμβαίνουν και εκεί.

Καμία μορφή παραβατικότητας δεν είναι ανεκτή

Η Αστυνομία έχει να κάνει και με ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του πολίτη, αλλά και με ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής του. Όλοι θυμούνται τους ελέγχους για τις κόντρες στην παραλιακή, όπου αναστάτωναν ολόκληρες περιοχές και έθεταν σε κίνδυνο και τη δική τους τη ζωή. Σε κάθε μορφή παραβατικότητας, η Αστυνομία θα εφαρμόζει το νόμο. Η Αστυνομία δεν δρα μεμονωμένα, δεν παίρνει πρωτοβουλίες-«πυροτεχνήματα». Έχουμε ξεκινήσει αυτή την εκστρατεία κόντρα στο διπλοπαρκάρισμα. Θα εμπεδώσουμε στον κόσμο την αντίληψη ότι αυτό δεν θα είναι ανεκτό.

Τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση οι προδιαγραφές για τις κάμερες σώματος και οχημάτων

Τη Δευτέρα θα βγουν σε δημόσια διαβούλευση οι προδιαγραφές για τις κάμερες σώματος και οχημάτων που θα βγάλει η Ελληνική Αστυνομία. Ήταν ένας διαγωνισμός που είχε ακυρωθεί παλαιότερα, καταλήξαμε στις προδιαγραφές, θα τον βγάλουμε σε δημόσια διαβούλευση.

Οι κάμερες εξασφαλίζουν και τον αστυνομικό και τον πολίτη. Είναι μία απαραίτητη υπηρεσία. Κάμερες θα φέρουν πάνω από 2.500 -3.000 αστυνομικοί που θα είναι στο πεδίο και στα περιπολικά. Για τις υπόλοιπες κάμερες, είναι σε εξέλιξη μία ομάδα εργασίας η οποία επεξεργάζεται προδιαγραφές, σημεία και παραβάσεις που θέλουμε να βλέπουμε. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σε όλα τα επίμαχα σημεία που πρέπει θα εγκατασταθούν, αξιοποιώντας και την εμπειρία ξένων πρωτευουσών -έχουμε για παράδειγμα μία μεγάλη κουβέντα με τους Βρετανούς που έχουν την καλύτερη διαχείριση σε αυτό το πεδίο- για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε προχωρημένες συζητήσεις με το ΥΠ.ΟΙΚ. για επίδομα στους αστυνομικούς στο πεδίο για τους ελέγχους στα γήπεδα

Είμαστε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών σε διαρκή συζήτηση και διάλογο. Και οι αστυνομικοί, ανάμεσα στους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς, θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις που θα έχουμε από 1/1/2024. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την Ελληνική Αστυνομία στα πλαίσια δημοσιονομικών αναγκών της χώρας, θα γίνει. Αυτό που είναι ώριμο και που μπορώ να το πω είναι ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για να υπάρχει ένα επίδομα για τους αστυνομικούς που είναι στο πεδίο, για τους ελέγχους στα γήπεδα. Είναι κάτι το οποίο είναι δίκαιο, επιβαρύνονται με μία υπηρεσία η οποία είναι πολύ σημαντική, αποτελεί μία κανονικότητα για τους ανθρώπους που είναι στα ΜΑΤ, σε άλλες υπηρεσίες των μέτρων. Είμαστε σε πολύ ώριμες συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει μία επιπλέον αμοιβή για αυτή την υπηρεσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποξενωθεί από την κοινωνία, δεν διορθώνονται τα λάθη με αποθέωση του lifestyle

Αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με τη συνολική του πορεία τα τελευταία χρόνια και από την περίοδο που ήταν στην Κυβέρνηση, και από την περίοδο που ήταν στην Αντιπολίτευση. Μια πορεία αποξένωσης από πράγματα που αφορούν την κοινωνία, τον πολίτη. Λέγαμε ότι είναι κολλημένοι σε ένα παρελθόν που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δεν μπορούν να συντονιστούν με κόσμο που ζούμε και που έρχεται.

Τοξικότητα, αφορισμοί, γενικεύσεις, παραμύθια, εργαλειοποίηση υποθέσεων. Αυτά δεν είναι κοινωνική πλατφόρμα που μπορούν να σε οδηγήσουν προς τα εμπρός και να στοιχίσουν πίσω σου κοινωνικές πλειοψηφίες. Πληρώνουν βασικά και θεμελιώδη λάθη στο επίπεδο της πολιτικής.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι αυτά μπορούν να τα διορθώσουν με μια επιχείρηση εικόνας, σαγήνης, κενολογίας, υβριστικού και απαξιωτικού περιεχομένου για πολιτικούς αντιπάλους, βουλευτές, με μια αποθέωση του lifestyle και της εικόνας. Ο κόσμος είναι πια υποψιασμένος.

Δεν χαίρομαι με αυτά που συμβαίνουν. Δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία να συμβαίνουν πράγματα τα οποία δεν είναι σοβαρά, είναι διαλυτικά για βασικούς πυλώνες. Από κει και πέρα, όμως, η βασική αιτία είναι το έλλειμμα πολιτικής, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *