Γ. Γεραπετρίτης από Αμμάν: Η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει μια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής

Την ανάγκη να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης και σε άλλες περιοχές, όπως στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Αμμάν. «Θα πρέπει να εστιάσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη διάχυση αυτής της κρίσης και σε άλλες περιοχές που εξ ορισμού είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες, όπως είναι ο Λίβανος και η Ερυθρά Θάλασσα, όπου ήδη διανύουμε μια περίοδο αναπτυσσόμενης έντασης στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.


Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει μια δημιουργική και ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι στην αιχμή της κατάστασης αυτής, συνομιλεί και με την Παλαιστίνη και με το Ισραήλ, «έτσι ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να βγούμε από αυτήν την διελκυστίνδα και να επανέλθει η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή». «Η Ελλάδα, η οποία είναι ένα ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας τη δυνατότητα να συνομιλεί με τους εμπλεκόμενους και είναι από τις λίγες χώρες που έχουν αυτή τη δυνατότητα, ακριβώς επειδή έχει αποκτήσει διπλωματικό κεφάλαιο, λόγω της εξωτερικής πολιτικής αρχών που ασκεί» σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεραπετρίτης στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. «Την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καλεσμένοι οι υπουργοί Εξωτερικών των κομβικών αραβικών χωρών για να μπορέσουμε από κοινού να δούμε τον οδικό χάρτη, έτσι ώστε να μπορέσουμε και να αναπτύξουμε τους ανθρωπιστικούς διαύλους σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση, η οποία θα έχει υπεραξία στα ζητήματα αυτά. Να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή. Θα πρέπει να μην χάσουμε καμία άλλη μέρα» τόνισε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψής του και των επαφών του στην Ιορδανία, υπογραμμίζοντας πως επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών. «Η Ιορδανία είναι μια χώρα ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιφέρεια, αλλά και συνολικά για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο. Ήθελα να επισημάνω ότι είχαμε συναντήσεις στο υψηλότερο επίπεδο με τον βασιλιά της χώρας, καθώς επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών. Είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εστιάσαμε όμως πρωτίστως στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση. Η συζήτησή μας εστιάστηκε στη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του προβλήματος, καθώς επίσης και στον συντονισμό των δράσεων μας».

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως συμφώνησαν τα επόμενα βήματα να γίνουν συντονισμένα από την Ελλάδα και την Ιορδανία, μαζί με άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αιχμή της συζήτησης. «Είναι αναγκαίο αφενός να μπορέσουμε να διευρύνουμε και να εδραιώσουμε τους διαύλους για την ανθρωπιστική βοήθεια, έτσι ώστε εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη, ιδίως στην περιοχή της Γάζας, να μπορέσουν να έχουν τα αναγκαία και να αναπτυχθούν εκ νέου οι βασικές υποδομές, οι οποίες έχουν διαρραγεί. Αφετέρου, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την επίλυση στη βάση μιας πιο μακράς παύσης, η οποία θα επιτρέψει στα μέρη, αλλά και στους διεθνείς παράγοντες, να μπορέσουν να συζητήσουν για μια βιώσιμη, διαρκή λύση, η οποία θα φέρει στην περιοχή την αναγκαία ειρήνη και ευημερία» προσέθεσε.


Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Αμμάν ο κ. Γεραπετρίτης αναχώρησε για το Κάιρο, όπου την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Σίσι. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμπούλ Γκέιτ, ενώ θα έχει επαφές με μέλη της ελληνικής παροικίας.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *