Επιστολική ψήφος: Για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα – Μέσω gov.gr οι αιτήσεις έως 40 ημέρες πριν τις κάλπες

Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτήν την ώρα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, αποσαφηνίζοντας τις λεπτομέρειες για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.


«Σήμερα κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα. Καθιερώνουμε για όποιον επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο», ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ιστορική τομή» καθώς, όπως είπε, «η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμιση, καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή».

«Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει τη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν», τόνισε η κ. Κεραμέως.


«Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου», κατέληξε.


Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Η επιστολική ψήφος, όπως είπε, χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό. «ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ασφάλεια και εγκυρότητα, ενώ προστατεύεται η μυστικότητα της ψήφου», είπε.

«Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων για τους μαθητές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Η επιστολική ψήφος αφορά τις ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα προς το παρόν», τόνισε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε ότι η προθεσμία για κατάθεση αίτησης συμμετοχής με επιστολική ψήφο στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα λήγει 40 ημέρες πριν τις εκλογές, ενώ 20 μέρες πριν τις εκλογές θα στέλνονται οι φάκελοι.


Η δήλωση θα γίνεται μέσω του gov.gr, έτσι ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, όπως ανέφερε ο κ. Λιβάνιος.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *