Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στις ΗΠΑ με επίκεντρο το πρόγραμμα των F-35

24 Μαΐου 2025, 20:10
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Η περιοδεία του Αρχηγού ΓΕΑ ξεκίνησε από το Τέξας και το ‘Αρκανσο, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα slots παραγωγής των ελληνικών F-35 και να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των πιλότων και των τεχνικών.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχηγός ΓΕΑ διαπίστωσε ότι όλα κινούνται βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος για το πρόγραμμα των F-35, το οποίο προβλέπει ότι τα πρώτα τέσσερα μαχητικά θα περάσουν στην κυριότητα της Ελλάδας το 2028 και τα επόμενα τέσσερα εντός του 2029. Τα συγκεκριμένα οχτώ αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα το 2030. Στο διάστημα που θα προηγηθεί, θα μεσολαβήσει η εκπαίδευση των περίπου 70 Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα μετακομίσουν στην πολιτεία ‘Αρκανσο για σχεδόν ένα χρόνο.


Ο Αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι η χώρα μας επωφελείται από το γεγονός ότι θα παραλάβει τα μαχητικά στις εν λόγω ημερομηνίες, καθώς θα έχουν επιλυθεί όλα τα θέματα που είχαν κατά καιρούς προκύψει στις προηγούμενες εκδοχές του μαχητικού.

Συνάντηση με τον Αμερικανό Αρχηγό ΓΕΑ

Στο σκέλος της περιοδείας που αφορούσε την Ουάσιγκτον, ο κ. Γρηγοριάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντέιβιντ ‘Αλβιν, καθώς και με τον υπηρεσιακό γραμματέα Διεθνών Υποθέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας (SAF/IA) και τον εκπρόσωπο του γραφείου Κοινού Προγράμματος (JPO) των F-35.

Η συνάντηση με τον Ντέιβιντ ‘Αλβιν πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τον Αρχηγό ΓΕΑ να παρουσιάζει τις δυνατότητες που θα έχει ο ελληνικός στόλος το 2030, δράττοντας την ευκαιρία να υπενθυμίσει εκ του σύνεγγυς, την αποδέσμευση κάποιων σύγχρονων όπλων που έχει αιτηθεί η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ευχαρίστησε για την φιλοξενία και τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην αμερικανική UAV βάση στη Λάρισα. Σε αυτό το σημείο, εξέφρασε τη πρόθεση των ΗΠΑ για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα. μέσω της παροχής εκπαίδευσης προς τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και την ενίσχυση της τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης που λαμβάνει η χώρα μας.

Επίσης, ο Ντέιβιντ ‘Αλβιν φάνηκε να είναι ενήμερος για τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, και τις αραβικές χώρες, καθώς και για την περιπολία του εναέριου χώρου της Αλβανίας, του Μαυροβούνιου και της Βόρειας Μακεδονίας που έχει επωμιστεί η χώρα μας.


Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε στην συνέχιση του casus belli, το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για μια δύναμη αποτροπής. Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική δύναμη αλλά ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Βολές Νίκου Παππά σε Αλέξη Τσίπρα: «Όραμά μας ο σοσιαλισμός, όχι ο δημοκρατικός καπιταλισμός»

Αντικρούοντας τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Νετανιάχου: Την ανάγκη για αποκλιμάκωση τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός – «Η λύση βρίσκεται στη διπλωματία»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα του Σαββάτου τηλεφωνική

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας – «Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νόβακ Τζόκοβιτς έφαγαν μαζί στο Κολωνάκι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο θρύλος του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς

Αφροδίτη Λατινοπούλου: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι – Έχει γίνει έχει γίνει παράδεισος για τις μαφίες του πλανήτη»

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου έκανε αναφορά σε