Ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα μόνο μετά τις τουρκικές εκλογές βλέπει ο Δένδιας

Την ελπίδα του ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα μπορούσαν να επικρατήσουν οι απαραίτητες συνθήκες που ίσως επιτρέψουν να βελτιωθούν σε σημαντικό βαθμό οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκφράζει σε συνέντευξή του στην καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Ο υπουργός σημειώνει ότι η ρητορική της γείτονος είναι συνυφασμένη με τη διαφαινόμενη πόλωση στο εσωτερικό της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του 2023. Προσθέτει μάλιστα ότι η τουρκική προκλητικότητα υπερβαίνει όχι μόνο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και τα ίδια τα όρια της λογικής.

Πάντως ο κ Δένδιας τονίζει ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να εξαφανιστούν ως δια μαγείας ακόμα και αν το 2023 αλλάξει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας. Εξηγεί ότι το ζήτημα δεν είναι ο πρόεδρος, το ζήτημα δεν ήταν ποτέ προσωπικό και προειδοποιεί ότι η έξαρση του εθνικισμού κινδυνεύει να διαχυθεί και στην τουρκική κοινωνία. Πάντως τονίζει, ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία υπογραμμίζει ότι η διάρρηξη τους δεν αποτελεί ελληνική επιλογή. Σημειώνει ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει σαφής, δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές πάνω στις οποίες έχουμε οικοδομήσει την πολιτική μας και το ίδιο πράττει το σύνολο των κρατών-μελών.
Όπως λέει ο υπουργός, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει βαρύ τίμημα για την πολιτική αυτή το τίμημα που θα πληρώνομαι θα ήταν βαρύτερο αν δεν είχαμε τηρήσει αυτή τη στάση αρχής.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *