Εκλογές 2023: Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας – Δεν αποδέχθηκε την διερευνητική εντολή

Λίγο μετά τις 11:00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να παραλάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.


Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν αποδέχθηκε την διερευνητική εντολή και την επέστρεψε αμέσως. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι «δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης», ωστόσο, έπρεπε να ανταποκριθεί όπως είπε στον θεσμικό του ρόλο.

«Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.

Η κ. Σακελλαροπούλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Τσίπρας: «Απρόσμενα οδυνηρό σοκ για μας το αποτέλεσμα»

«Όπως γνωρίζετε δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή δεδομένου ότι δεν προκύπτει σχηματισμός κυβέρνησης μία σημαντική αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα χάθηκε πριν τις εκλογές. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή. Από εκεί και πέρα δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό. Ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνεται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία.


Μία παντοδυναμία και μάλιστα μίας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη 4ετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το Κράτος Δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργού αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για εμάς τούτη την ώρα να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 του Ιούνη.


Σε ό,τι αφορά τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε. Οι πληγές για το ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Θα σταθούμε στα πόδια μας. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι και την ευθύνη να ζητήσω και μία συγγνώμη από τους ανθρώπους τους οποίους πληγώσαμε. Τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μία υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι με στόχο, επαναλαμβάνω τη μεγάλη εικόνα να μην έχουμε μία παντοδύναμη ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για τη Δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η Αριστερά βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων», δήλωσε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Εφόσον ο κ. Τσίπρας επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η κυρία Σακελλαροπούλου αναμένεται να καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την επέστρεψε λίγες ώρες αργότερα, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία και οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, όπως είπε κατά την συνάντηση του με την κ. Σακελλαροπούλου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *