Εκλογές 2023: Σε «θέσεις μάχης» τα κόμματα – Οι πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση και οι στρατηγικές

Σε ετοιμότητα βρίσκονται ήδη τα κόμματα, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου και τις δεύτερες, της ενισχυμένης αναλογικής, το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.


«Η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει, για αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η αυτοδυναμία, ώστε να μην χρειαστεί να βρεθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Η κυβερνητική παράταξη αποσκοπεί σε ισχυρή ψήφο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ώστε στη δεύτερη να πετύχει την αυτοδυναμία, την οποία ταυτίζει με την σταθερότητα στη χώρα.

«Έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που συνεπάγεται μία κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ έφερε ως παράδειγμα στη Βουλγαρία, η οποία την Κυριακή προσέρχεται για πέμπτη φορά στις κάλπες.


Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η πρώτη Κυριακή θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη Κυριακή θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει».


Η Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τις κάλπες θα προτάξει το έργο των τελευταίων 4 ετών αλλά και τις προοπτικές της επόμενης μέρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το πώς θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα κόψει πρώτο το νήμα το βράδυ των εκλογών της απλής αναλογικής, χωρίς να χρειαστεί η χώρα να μπει στην περιπέτεια δεύτερων και τρίτων εκλογών.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε και τη σφοδρή κριτική προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ήταν η χαρακτηριστική η φράση του «φανταστείτε μετά τις υποκλοπές, τι άλλο θα κάνει ο Μητσοτάκης αν βγει αυτοδύναμος». Τον κατηγόρησε ότι «σε όλα τα κρίσιμα θέματα δεν ήξερε», ενώ του απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση για ντιμπεϊτ.

Ο πρωθυπουργός «ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησης του. Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.


Σε συνέντευξή του αργότερα σημείωσε ότι υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. «Η νέα εποχή πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες και πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν. Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω καταστρέψει τη χώρα. Κάθε 15 ημέρες έχουμε και ένα σκάνδαλο της ΝΔ. Δεν θα είναι δική μου επιλογή. Προσπαθούν να με παρουσιάσουν ότι εγώ θα υποδείξω το πρόσωπο. Όχι. Θα πρέπει να συμφωνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους «να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του».

«Αυτό που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αυτοδυναμία για τη ΝΔ και πρωθυπουργία για τον ίδιο. Άρα δεν τον ενδιαφέρει το καλό των Ελλήνων αλλά η δική του καρέκλα», δήλωσε από την Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το πρώτο εκλογικό σποτ της ΝΔ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε την καμπάνια του με βίντεο που ανήρτησε ο κ. Μητσοτάκης στα social media. Στην πρώτη φάση της προεκλογικής εκστρατείας το μήνυμα συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά.». Όπως σημειώνει στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός:

«Δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τους φόρους και την ανεργία. Να φέρουμε επενδύσεις. Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Να θωρακίσουμε την πατρίδα. Να κάνουμε ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα. Για μία Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή. Έτσι θα προχωρήσουμε. Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά».

Παράλληλα, σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok  εμφανίζεται στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου με έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου την τετραετία που πέρασε, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση τήρησε τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Επιπλέον, τόνισε πως μέχρι τις εκλογές «θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας». Βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του κράτους πρόσθεσε: «Να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *