Ειρ. Αγαπηδάκη: Προστασία της δημόσιας υγείας με επιστημονική τεκμηρίωση και κανόνες – Το σχέδιο για την Θεσσαλία

Για το σχέδιο προστασίας της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία, ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα την εθνική αντιπροσωπεία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.


«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την υγεία του πληθυσμού. Θρηνούμε για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, για κάθε ζώο, για κάθε απώλεια περιουσίας», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πρόσθεσε σε σχέση με τις χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους νεκρούς, ότι «αυτό που είπε είναι ότι συγκριτικά με άλλες χώρες, που μάλιστα είχαν μεγαλύτερη εμβέλεια και σε άλλες περιοχές πολύ μικρότερη, εμείς έχουμε ευτυχώς, όχι τόσο μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

Από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, υλοποιείται σχέδιο παρέμβασης που περιλαμβάνει επιδημιολογική επιτήρηση προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα, νοσήματα όπως η γαστρεντερίτιδα. Οι γιατροί παρακολουθούν στις 26 δομές υγείας που υπάρχουν στη Θεσσαλία, το σύνδρομο των συμπτωμάτων, προκειμένου να δίδονται για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο τα δείγματα.

Στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί συντονιστικό κέντρο δημόσιας υγείας, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Χατζηχριστοδούλου, «ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο ικανά στελέχη δημόσιας υγείας που έχουμε στη χώρα», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 300 δειγματοληψίες, τις τελευταίες πέντε ημέρες σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές δίνουμε στοιχεία για το πότε το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και για μπάνιο και για να πλύνουν το πρόσωπό τους, για βούρτσισμα δοντιών και για το πότε δεν είναι, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλα μέτρα, όπως είπαμε στον Βόλο να βράζεται το νερό στους 100 βαθμούς και μετά από τρία λεπτά να το χρησιμοποιούν γι΄αυτές τις εργασίες», είπε η αναπληρώτρια υπουργός. Ενημέρωσε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή για συν- εφημέρευση των νοσοκομείων της Λάρισας και τέθηκαν σε απόλυτη ετοιμότητα όλες οι δομές υγείας της περιοχής.


Καθώς κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε και στο πόσιμο νερό, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε ότι το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο ούτε και πριν την πλημμύρα.


Η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι η περιοχή δίνει κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, γι΄αυτό και όλο τον χρόνο γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση. Μόλις χθες εντοπίστηκαν ζωντανές προνύμφες, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα και από στάσιμα νερά προκειμένου να γίνουν προνυμφοκτονίες και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων. Επίσης, η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι΄αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.

Σε σχέση με τα νεκρά ζώα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες περισυλλογής, υγειονομικής καύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, γίνεται απολύμανση στις περιοχές που υπήρχαν τα νεκρά ζώα, στις περιοχές που συλλέγεται η λάσπη και στις περιοχές με στάσιμα ύδατα.

Για τη γραμμή κλίσης που λειτούργησε από τις πρώτες ημέρες, έχουν γίνει 100, περίπου, κλήσεις και οι περισσότερες αφορούσαν πρακτικές οδηγίες.

Τέλος, ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, είπε ότι άρχισε ο εμβολιασμός των κατοίκων και σε πληρώματα της Πυροσβεστικής. «Ανάγκες καλύπτονται επίσης πόρτα-πόρτα και χωριό-χωριό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν», είπε η κ. Αγαπηδάκη και τόνισε ότι αυτό θα είναι το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αρχίσει να «ξετυλίγεται» σε όλη τη χώρα, ένα αποκεντρωμένο σύστημα δηλαδή που θα φτάνει στον τόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, όχι μόνο τώρα στις πλημμύρες αλλά και στο μέλλον.


Η ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου

«Το ερώτημα αφορά τη ζωή των ανθρώπων στη Θεσσαλία που βρίσκονται σε διακινδύνευση. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Σοκαρίστηκα χθες, ακούγοντας τον πρωθυπουργό να λέει ότι δεν χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, και έχουν χαθεί και πάρα πολλές ζωές ζώων, που ακόμα περισυλλέγονται. Οι κάτοικοι της Λάρισας, του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, όλης της περιοχής της Θεσσαλίας, είναι σε τεράστια αγωνία και εντελώς εκτεθειμένοι. Ο Βόλος σήμερα, 15η μέρα, δεν έχει πόσιμο νερό. Οι πληροφορίες που έχετε δώσει είναι εντελώς υποτυπώδεις και ο κόσμος δεν έχει εικόνα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το νερό, δεν έχει εικόνα ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει και δεν έχει σταθερή ενημέρωση από εσάς», είχε δηλώσει προηγουμένως η πρόεδρος της ΚΟ Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι στη Λάρισα η δυσοσμία είναι έντονη, σε ορισμένες περιοχές δεν λειτουργεί ο υγειονομικός καθαρισμός και τα λύματα ρίπτονται στο ποτάμι. Είπε επίσης ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα και εκεί με την αποκομιδή απορριμμάτων και επικίνδυνων υλικών, αλλά και με την αποκομιδή των νεκρών ζώων. Στο κλίμα αυτό, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε την κ. Αγαπηδάκη να απαντήσει ποιο σχέδιο εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται στη Θεσσαλία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πότε και πως θα αποκατασταθεί η παροχή νερού σε όλες τις περιοχές και τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες. Πώς καλύπτονται οι ευάλωτοι, δηλαδή ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία. Τι νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό έχει επιστρατευθεί, γιατί μέχρι στιγμής, σε Λάρισα και Καρδίτσα «είδαμε» μόνο εθελοντές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχολιάζοντας όσα είπε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, είπε ότι δεν υπήρχε σχέδιο, αλλά σχέδιο φτιάχνεται μόλις τώρα και το επιτελικό κράτος «φτιάχνει στο ποδάρι», αυτοσχέδιες δομές με λειτουργικές και μη λειτουργικές εργασίες για την καταστροφή. Προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους με την καθυστέρηση αποκομιδής νεκρών ζώων. Ιδίως σε σχέση με το Βόλο και το νερό που δεν ήταν και πριν πόσιμο, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι ενώ είναι γνωστά τα «τερτίπια του κ. Μπέου», η κυβέρνηση τον στηρίζει. «Γνωρίζουμε και ότι ήθελε να ιδιωτικοποιήσει ιαματικές πηγές με πρώτης τάξεως νερό. Εσείς τα γνωρίζετε;», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα εκείνο που βλέπει ο κόσμος είναι οι εθελοντές. Αναρωτήθηκε επίσης που βρίσκεται ο υπουργός Υγείας.

«Είστε ο τελευταίος άνθρωπος εδώ μέσα, που θα περίμενα να υιοθετήσει έμμεσα και έξυπνα τη σεξιστική επίθεση που μου έκανε ο κ. Μπέος. Λυπάμαι γι΄αυτό», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και τόνισε πως αν υπάρχει άλλο σχέδιο παρέμβασης από επιστημονικούς οργανισμούς, για μια κρίση σαν και αυτή, αυτό όποιος το έχει να το καταθέσει.

Ζήτησε επίσης να σταματήσει η υπονόμευση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, στην επιστήμη και στο κύρος του υπουργείου Υγείας. «Ο υπουργός Υγείας είναι στο πόδι από την πρώτη στιγμή. Λειτουργούμε ομαδικά. Πιθανότατα να μην είδατε τον κ. Θεμιστοκλέους που είναι από την αρχή στο πεδίο, πιθανόν να μην είδατε τον κ. Βαρτζόπουλο που είναι από την αρχή στο πεδίο. Ούτε και μένα που είμαι από την αρχή εκεί. Αλλά η δημόσια υγεία έχει επιστημονική τεκμηρίωση και κανόνες, δεν αυτοσχεδιάζουμε», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για τη δημόσια υγεία και δεν πρέπει να υπονομεύεται το κύρος της επιστήμης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *