Δημοσκόπηση Prorata: Σαρώνει η ΝΔ που έφτασε στο 33,3% και αφήνει πίσω της με 21,3 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταρρέει και βρίσκεται στην 3η θέση

Η Δημοσκόπηση της Prorata αποτυπώνει για άλλη μια φορά το καλπασμό της ΝΔ προς μια σαρωτική νίκη στις εκλογές, αλλά αποτυπώνει και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έπεσε στην 3η θέση και βλέπει την σκόνη του κυβερνώντος κόμματος.


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 12%, δηλαδή η ΝΔ τον έχει αφήσει πίσω της με διαφορά 21,3 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Protata, η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33.3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11.2%, της Ελληνικής Λύσης 8.5%, της Νίκης και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4.5%, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας 3.9%. Ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2.3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4.5%.

To εύρος της εκλογικής επιρροής

Ως προς τα σχετικά εύρη της εκλογικής επιρροής εκτιμάται ότι η ΝΔ μπορεί να σπάσει τα κοντέρ και να φτάσει ακόμα και πάνω από το 36%.

Αναλυτικά:


-η ΝΔ κινείται μεταξύ 30.4% και 36.2%


– ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9.9% έως 14%

– το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10.9% έως 15.1%

-το ΚΚΕ μεταξύ από 9.2% έως 13.2%

-η Ελληνική Λύση από 6.8 έως 10.2%


-η Νίκη από 3.2% έως 5.8%

-η Πλεύση Ελευθερίας από 2.6% έως 5.2%

η Νέα Αριστερά από 3.2% έως 5.8%

-ο Κόσμος από 1.4% έως 3.2%

-η Φωνή Λογικής από 1.4% έως 3.2%

-το ΜεΡΑ25 από 0.9% έως 2.5%

Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτίμηση της κατάταξης των πολιτικών κομμάτων, κυρίως ως προς την δεύτερη θέση, εφόσον τα εύρη της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ αλλά και της Ελληνικής Λύσης επικαλύπτονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Οι συσπειρώσεις και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

Ως προς τις συσπειρώσεις των πολιτικών κομμάτων και τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα στηριχθεί εκ νέου από το 71% της εκλογικής της βάσης, σημειώνοντας ορισμένες απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Η αντίστοιχη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμάται στο 42%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες προηγούμενων εκλογέων του προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και τον Κόσμο.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 33% να διατηρεί θετική γνώμη προς το πρόσωπο του, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας (25%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (21%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (14%), ο Αλέξης Χαρίτσης (14%), ο Στέφανος Κασσελάκης (10%) και τέλος ο Δημήτρης Νατσιός (8%).

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργία της χώρας, προηγείται με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά έναντι των ανταγωνιστών του, ο , Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 5.5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, με 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος, με 3% ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ τη σχετική λίστα συμπληρώνουν ο Δημήτρης Νατσιός (2.5%) και η Ζωή Κωνσταντοπούλου (2%).

Τα κριτήρια της ψήφου στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 7 στους 10 θα ψηφίσουν με γνώμωνα τα θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας, ενώ μόλις 3 στους 10 τα ευρωπαικά ζητήματα.

Παράλληλα, το 44% δηλώνει ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές θα ψηφίσει για να δηλώσει την υποστήριξη του προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, το 28% πως θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί πως αποτελεί το «λιγότερο κακό», το 8% ότι θα ψηφίσει εκφράζοντας δυσαρέσκεια και παράπονα προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ενώ το 17% πως θα ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο προς διάφορες κατευθύνσεις.

H πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Τέλος, καταγράφεται ισχυρή αβεβαιότητα και ως προς την συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και ως προς την δηλωθείσα εκλογική προτίμηση. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 66% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή το 23.1% όσων θα προσέλθουν σε αυτές, είτε δηλώνει αναποφάσιστο (11.5%), είτε αβεβαιότητα για την δηλωθείσα πρόθεση ψήφου (11.6%).

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *