Δημοσκοπήσεις Interview και Marc: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας – Θετική η πλειοψηφία σε γάμο και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια #δημοσκοπηση

Δύο νέες δημοσκοπήσεις από την Marc και την Interview δημοσιεύτηκαν σήμερα το πρωί, στις οποίες αποτυπώνεται η κυριαρχία της Νέα Δημοκρατίας.


Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Politic, η νέα χρονιά ξεκινάει με τη Νέα Δημοκρατία (30,3%) να καταγράφει προβάδισμα 14,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (12,8%) και με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί στην 3η θέση με διαφορά (11,8%) διατηρώντας το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, τη στιγμή που τα δύο πρώτα κόμματα παρουσιάζουν πτώση.

Οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 42% τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει το 12% (από το 15%) και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 8% (από το 11%). Ωστόσο κορυφώνεται το αίσθημα δυσπιστίας, αφού το 38% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις.

Την ίδια ώρα, στο γκάλοπ της Marc για το protothema.gr φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην κοινή γνώμη η υποστήριξη προς την κυβερνητική πρωτοβουλία για νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση η πλειονότητα εμφανίζεται σύμφωνη με την καθιέρωση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Συναινεί επίσης με την παροχή του δικαιώματος να υιοθετούν παιδιά τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και με την προστασία των παιδιών που έχουν ήδη αποκτήσει ζευγάρια που ανήκουν στο ίδιο φύλο.


Αντιτάσσεται, ωστόσο και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό στην απόκτηση παιδιών μέσω παρένθετης μητέρας, όπως έχει προτείνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.


Συγκεκριμένα, το 54,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Marc απαντά «ναι» στην ερώτηση αν συμφωνεί στη νομοθέτηση και στην Ελλάδα του πολιτικού γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, όπως ισχύει στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες στις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, εκείνοι που διαφωνούν φθάνουν στο 42,5%. Το ποσοστό όσων συναινούν είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας εξαετίας, καθώς σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες που έγιναν τα προηγούμενα από τη «Διανέοσις», το 2018 το ποσοστό εκείνων που συμφωνούσαν ήταν 39,3%, έναν χρόνο αργότερα έγινε 40,8% και από το 51,7% που ήταν το 2022, στις αρχές του 2024 έγινε άνετη πλειοψηφία.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *