Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Η πρόοδος των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ περνά μέσα από την πρόοδο σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό»              

 

Η πρόοδος των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας θα βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις που έγιναν μετά την λήξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.


Ο κ. Χριστοδουλίδης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ‘Αγκυρα λέγοντας ότι η προοπτική ενίσχυσης της σχέσης Τουρκίας με την ΕΕ την οποία επιθυμούν τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα “περνά από την πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της πρώτης Διακυβερνητικής Συνεργασίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τόνισε ότι το μείζον πλέον είναι η παρακολούθηση υλοποίησης αυτών των αποφάσεων.

Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι άριστες και εξαιρετική η συνεργασία τους, αλλά-όπως είπε- ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και υπάρχει πάντα περιθώριο καλύτερων δράσεων και συνεργασιών. Ανέφερε παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών με την Ελλάδα όπως πχ το 112 και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ σημείωσε ότι μέσω της διακυβερνητικής συνεργασίας επιτυγχάνεται και καλύτερος συντονισμός σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου, και όχι μόνο σε άμυνα και εξωτερική πολιτική.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είπε ότι αυτές επηρεάζουν άμεσα Κύπρο και Ελλάδα όπως και η αστάθεια στην περιοχή, προσθέτοντας ότι “οι χώρες μας έχουν ήδη προβεί σε επαφές και πρότειναν λύσεις ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή όπως ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας στη Γάζα” για τον οποίο ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ετοιμότητα Ελλάδας να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.


“Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στην περιοχή” είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.


Τέλος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα Παιδείας με ένα μηχανισμό άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των φοιτητών που σπουδάζουν σε Ελλάδα και Κύπρο, σε θέματα Ναυτιλίας και σε άλλους κρίσιμους τομείς.

“Το σημαντικότερο όμως είναι η παρακολούθηση υλοποίησης πόλων όσων συμφωνήθηκαν σήμερα” επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις και σε άλλα θέματα όπως στο Άσυλο και τη Μετανάστευση με ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων για τις δομές φιλοξενίας ιδιαίτερα για ευάλωτους και τους ασυνόδευτους ανηλίκους αλλά και στο πεδίο των επιστροφών.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *