Χρ. Τριαντόπουλος: Στεγαστικό επίδομα 150 ευρώ ανά τ.μ. στα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν ως «κίτρινα» στη Θεσσαλία

Σε νέα ενημέρωση προχώρησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος στην ΕΡΤ, για την εξέλιξη της κρατικής αρωγής στους πληγέντες της Θεσσαλίας.


Όπως είπε από τις 17 καταβολές έχουν δοθεί 108,1 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς από την πρώτη αρωγή. Πρόσθεσε πως οι αιτήσεις πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα, δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους. «40% είναι οι μη δικαιούχοι», είπε ο κ. Τριαντόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε πως οι αυτοψίες και έλεγχοι στην περιοχή, έχουν ξεπεράσει τις 37.000.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Καλησπέρα σας από τη Λάρισα όπου συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας. Έχοντας το πλαίσιο της κρατικής αρωγής στον πυρήνα του όσον αφορά την πρώτη αρωγή μέχρι σήμερα, μέσα από 17 προκαταβολές έχουν χορηγηθεί 108,1 εκατομμύρια ευρώ προς περισσότερους από 29.000 πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.


Συγκεκριμένα προς 29.130 νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες. Η διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων συνεχίζεται από τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε η πρώτη αρωγή να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσους τη δικαιούνται.


Είναι κάτι που το έχω υπογραμμίσει ξανά, ότι οι αιτήσεις της πρώτης αρωγής μέσω της πλατφόρμας δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους. Η εικόνα από τις διασταυρώσεις μέχρι τώρα καταλήγει σε ένα ποσοστό κοντά στο 40% μη δικαιούχων. Και το έργο από τα στελέχη του υπουργείου φυσικά συνεχίζεται. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τον ΕΛΓΑ, ώστε ανάλογα με τη ροή των στοιχείων για τους πληττόμενους αγρότες, κτηνοτρόφους αλλά και επιχειρήσεις, να προχωρά και η καταβολή της πρώτης αρωγής.

Συνεχίζεται και το έργο των κλιμακίων της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο πεδίο, με το σύνολο των αυτοψιών, ελέγχων και επανελέγχων να έχει ξεπεράσει τις 37.000. Έργο πάνω στο οποίο εδράζεται το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής της προσωρινής στέγασης, με την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, αλλά και τη χορήγηση οικίσκων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να τοποθετούνται ανάλογα και με τα αιτήματα και την προεργασία από τους Δήμους που τα αιτούνται.

Στο έργο στο έργο αυτό εδράζεται και το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση σπιτιών και κτιρίων. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής αποφασίσαμε την χρεοπροσαρμογή του σχήματος στις συνθήκες, στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από αυτό το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μια προσαρμογή που αφορά τις επισκευές κτιρίων με βλάβες μόνο σε μη φέροντα στοιχεία και έκδοση άδειας επισκευής με μελέτη επισκευής που συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας, μετά από αίτηση του δικαιούχου.

Συγκεκριμένα, εντός των δημοσιονομικών ορίων της αρχικής εκτίμησης αποφασίστηκε μεταξύ άλλων. Πρώτον, η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξολοκλήρου δωρεάν κρατική αρωγή στις περιπτώσεις σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, όπως είναι για παράδειγμα τα «πράσινα» και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πλημμύρα και δεύτερον, η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής ύψους 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με εξολοκλήρου και σε αυτή την περίπτωση δωρεάν κρατική αρωγή. Στις περιπτώσεις των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και έχουν επηρεαστεί λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία και έχουν επηρεαστεί σημαντικά και αυτά από την πλημμύρα.


Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις τα κίτρινα σπίτια που λόγω των εκτεταμένων βλαβών σε μη φέροντα στοιχεία έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοια, προϋπόθεση είναι και η υποβολή από τον ιδιοκτήτη βεβαίωσης μηχανικού περί μη διαπίστωσης βλαβών στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται στις 22.501 ευρώ, ενώ στην προηγούμενη περίπτωση το μέγιστο ποσό της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται ένα σπίτι στις 15.000 ευρώ.

Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά την ολοκλήρωση των επισκευών θα προβλέπεται η έκδοση βεβαίωσης περαίωσης επισκευαστικό των εργασιών και η προσκόμιση σχετικών και σχετιζόμενων αποδείξεων προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών με τις αντίστοιχες προσαρμογές».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *