Χρ. Τριαντόπουλος: Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 82 εκατ. ευρώ σε 20.794 πλημμυροπαθείς

«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 12 καταβολές πρώτης αρωγής, συνολικού ύψους 82 εκατ. ευρώ σε 20.794 πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας. Σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις», τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τη Λάρισα, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία της πρώτης αρωγής, προχωρά με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr.


Όπως είπε, από το συνολικό ποσό, τα 62,3 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή για την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες και την στεγαστική συνδρομή και προσέθεσε ότι «τα 19,8 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Από αυτό το ποσό , περίπου τα 14 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους».

Επιπλέον ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι όσο έρχονται στοιχεία από την Περιφέρεια, τόσο θα προχωρούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής και συμπλήρωσε ότι όσο υποβάλλονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, τόσο θα προχωρούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής για τις απώλειες σε πάγιο κεφάλαιο.

«Αποτελεί, ιστορικά, το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ως ενίσχυση μετά από μια φυσική καταστροφή, σε τόσο σύντομους χρόνους, σε τόσο μεγάλο αριθμό δικαιούχων, σε τέτοια μεγάλη διασπορά της φυσικής καταστροφής και, μάλιστα, μετά από συγκεκριμένους ελέγχους και διασταυρώσεις. Και, βέβαια, αυτό το ποσό θα αυξάνεται, καθώς οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες. Καθώς η καταστροφή είναι μεγάλη, γι’ αυτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι δουλεύουμε εντατικά», σημείωσε.

Μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί από τα κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περισσότερες από 32.000 αυτοψίες, τόσο απογραφικές, όσο και επανέλεγχοι, σε περισσότερες από 330 κοινότητες. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος, το έργο των υπηρεσιών στο πεδίο συνεχίζεται, για την υλοποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής, αλλά και της προσωρινής στέγασης των συμπολιτών μας ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται και το έργο των ελέγχων και των διασταυρώσεων όσον αφορά τα αιτήματα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, για να φτάσει η ενίσχυση σε όλους τους δικαιούχους.


Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε ότι οι 60.469 οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα, δεν ανταποκρίνονται όλες σε δικαιούχους.


«Αρκετά συχνά, οι αιτήσεις υποβάλλονται για περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το προβλεπόμενο πλαίσιο, οι αιτήσεις συνοδεύονται από μη σχετικά έγγραφα, οι αιτήσεις αφορούν άσχετες περιπτώσεις από αυτές που κατεγράφησαν από την διαδικασία. Αιτήσεις που δεν προχωρούν μέσα από τη διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων. Και προχωρούν οι αιτήσεις των συμπολιτών μας που δικαιούνται την αρωγή του κράτους. Και αυτό θα συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους», επισήμανε.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση όλων των συστατικών του πλαισίου της κρατικής αρωγής.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, αλλά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενισχύεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ένα πλαίσιο που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, αλλά και τον ΕΛΓΑ.

«Προχωράμε σε δομικές κινήσεις, με εμπροσθοβαρή κατεύθυνση, ώστε να δοθεί η επιχορήγηση του 70% της εκτιμηθείσας ζημίας στις πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο όσο πιο γρήγορα γίνεται», επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *