Χρ. Σταϊκούρας για σιδηροδρομικό δίκτυο: Σημαντικό βήμα επανεκκίνηση του Αθήνα-Θεσσαλονίκη – Μετά από 1,5 έτος η πλήρης αποκατάσταση

Στην επανεκκίνηση των επιβατικών δρομολογίων στο βασικό τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου «Αθήνα-Θεσσαλονίκη», τρεις μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στον σιδηρόδρομο αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ.


Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή τα τρένα που εκτελούν τα δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη κινούνται σε μονή γραμμή, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί ακόμα σχεδόν 1,5 έτος για την πλήρη αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Μέχρι το 2025 θα είμαστε έτοιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Είναι γεγονός ότι έχουμε την επανεκκίνηση των επιβατικών δρομολογίων σε όλο το μήκος της γραμμής από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη, μετά την καταστροφή που έγινε από τον «Daniel» και είναι το δεύτερο ουσιαστικό βήμα για την ανάταξη του Ελληνικού σιδηροδρόμου. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε το πρώτο βήμα πριν από λίγες ημέρες με τις εμπορευματικές διαδρομές και έπονται οι ολικές αποκαταστάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου κόστους 200 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τους επόμενους μήνες» δήλωσε χθες ο υπουργός, ο οποίος ταξίδεψε το Σάββατο με την πρώτη αμαξοστοιχία από την Αθήνα στη Λάρισα.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα που καταγράφονται στους δρόμους της Αττικής, για τα οποία λύση θα δώσουν παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο, όπως είναι τα 250 αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορεία, η δημιουργία πρότυπων λεωφορειακών γραμμών, οι κάμερες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στις λεωφορειολωρίδες αλλά και ο αναθεωρημένος Κώδικος Οδικής Κυκλοφορίας που θα τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2024.


Η ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον νέο ΚΟΚ ο οποίος θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες με τσουχτερότερα πρόστιμα για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά και με τις αυξήσεις στα τέλη των διοδίων από 1/1/2024, ο υπουργός τόνισε πως το 2023 το υπουργείο πέτυχε να μην υπάρξουν αυξήσεις, κάτι που ούτως ή άλλως ορίζεται στις συμβάσεις παραχώρησης. Η αύξηση που θα ισχύσει από την αρχή του χρόνου θα κυμαίνεται μεταξύ 7%-7,5%, όπου πρακτικά ανάλογα με το ύψος των τιμών των διοδίων καθώς και την κατηγορία του οχήματος θα ξεκινά από 0,10 λεπτά για μοτοσυκλέτες και θα φτάνει περίπου στα 4,5 ευρώ για τα λεωφορεία.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *