«Χωρίς την αναδιάρθρωση χρέους το 2012 δεν θα υπήρχαμε ως χώρα» τονίζει ο Βενιζέλος

«Αν δεν είχαμε κάνει την παρέμβαση στο χρέος το 2012 δεν θα υπήρχαμε ως χώρα, δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις μετέπειτα κρίσεις» εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίο του «Εκδοχές Πολέμου 2009 – 2022».


«Εδώ και δέκα χρόνια η χώρα υπάρχει, επειδή έχουμε αυτό το πλεονέκτημα, είπε σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τότε πέτυχε πολύ μικρά τοκοχρεολύσια» σημείωσε.

Μιλώντας για το βιβλίο, είπε ότι μέχρι το 2015 καλύπτει την περίοδο και των τριών κυβερνήσεων που πρέπει να την βλέπουμε ως ενιαία από άποψη υπευθυνότητας.

Μιλώντας για την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα είπε ότι οδήγησε την χώρα σε μια περίοδο εθνικής διακινδύνευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Αναφορικά με το πρώτο μνημόνιο κι αν ήταν επαρκής η διαπραγμάτευση, απάντησε ότι «τότε δεν υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης», αφού ούτε οι Ευρωπαίοι γνώριζαν τι ερχόταν. Η Ευρώπη πίστευε ότι είχε εξασφαλίσει μια αιώνια ειρήνη, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Γι’ αυτό, συνέχισε, ήρθε μετά το ΔΝΤ, αλλά ούτε και αυτό είχε την εμπειρία από χώρα του οικονομικού επιπέδου της Ελλάδας, που ανήκε και στην ευρωζώνη. «Άλλο να κάνεις παρέμβαση σε χώρα δυτική που είναι και στην ευρωζώνη» είπε.


Ερωτηθείς αν λείπει κάτι από το πρώτο μνημόνιο είπε ότι λείπει η παρέμβαση για το χρέος, για την οποία όπως είπε έπρεπε να ωριμάσουν οι συνθήκες. «Η Ελλάδα τότε δεν το ζήτησε και οι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν πόσο θα κόστιζε αυτό».


Το πρώτο πρόγραμμα δεν μπορούσε να σταθεί, είπε χαρακτηριστικά, γι’ αυτό ήταν τόσο σύντομο.

Για το πώς ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ήταν η εναλλακτική στην επικοινωνία που είχε αρχίσει να έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά για συνεννόηση.

«Εναλλακτική ήταν ο ανασχηματισμός και εγώ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών» είπε.

Πρόσθεσε ότι οι χειρισμοί του 2010 οδήγησαν στην μεγάλη περιπέτεια για το ΠΑΣΟΚ, που έχασε μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του, ενώ η Νέα Δημοκρατία κράτησε τα ποσοστά της.


«Το κοινό του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας την πιο ριζοσπαστική επιλογή, οι ψηφοφόροι είχαν γαλουχηθεί το προηγούμενο διάστημα σε μια πολιτική παροχών σε μια διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου» ανέφερε.

Μιλώντας για το 2015 είπε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο η χώρα έκανε μια μεγάλη παλινδρόμηση που την πήγε πίσω. «Θα ήταν άλλη η κατάσταση αν τον Φεβρουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωνε τη συμφωνία του Νοεμβρίου του του 2014. Είχα πάει εγώ τα χαρτιά στον Τσίπρα, γιατί είχα την υποψία ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν του τα είχε δώσει» είπε ο κ. Βενιζέλος. 

Για το δημοψήφισμα του 2015 είπε ότι ήταν ο «απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού λαού».

Σε ερώτηση με ποιον συνεργάστηκε καλύτερα, με τον Γιώργο Παπανδρέου ή με τον Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι με τον Αντώνη Σαμαρά αναπτύχθηκε και μια συναισθηματική  σχέση, γιατί «σηκώναμε ένα μεγάλο βάρος». «Και ήταν υπέρβαση αυτό που έκανε, έμπαινε σε ναρκοπέδιο, πλήρωσε το κόστος και αυτός και το κόμμα του» είπε.

Δείτε όσα είπε στον ΣΚΑΪ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *