Χαρδαλιάς: “Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση βασική μας προτεραιότητα για την Αττική”

Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα των πολιτών της Αττικής δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα 60+ ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.


“Βασική μας προτεραιότητα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ταυτόχρονα η θωράκιση της Αττικής απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Δεσμευόμαι να δουλέψω για μια Αττική πράσινη και ασφαλή, με αναβαθμισμένες υποδομές”, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερώτηση: Καλή σας επιτυχία Υπουργέ στο νέο σας επιχείρημα. Ήταν έκπληξη για εσάς η επιλογή του Πρωθυπουργού να διεκδικήσετε τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής;

Απάντηση: Η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνει για μένα αγώνα για επιστροφή εκεί από όπου ξεκίνησα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίπλα στους συμπολίτες μας.


Και πρέπει να σας πω ότι την αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, καθώς θέλω, και πιστεύω ότι ξέρω και μπορώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που συνεπάγεται η ανάδειξη στη θέση του Περιφερειάρχη.


Πρόκειται για ένα στοίχημα που δεν είναι οριζόντιο, απρόσωπο, αόριστο, αλλά αφορά 66 Δήμους, 66 ξεχωριστές γειτονιές, κάθε μία από τις οποίες έχει τις προτεραιότητές και τα προβλήματά της στα οποία οφείλουμε να σκύψουμε από την πρώτη μέρα.

Απευθυνόμαστε σε όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες, χωρίς να ρωτάμε ούτε ποια είναι η ιδεολογική τους αφετηρία, ούτε τι ψήφισαν χθες.

Ερώτηση: Η άκρως επιτυχημένη θητεία σας ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και παλαιότερα ως Δήμαρχος Βύρωνα, πόσο θα βοηθήσει στο έργο σας εφόσον εκλεγείτε;

Απάντηση: Ως Δήμαρχος για τρεις θητείες στον Βύρωνα, ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και ως Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απέκτησα την απαιτούμενη αυτοδιοικητική εμπειρία.


Ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και κατόπιν ως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατέκτησα την εμπειρία για δύσκολες μάχες σε έκτακτες καταστάσεις κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είμαι ένας άνθρωπος του σκοπού. Προσπαθώ να φέρνω σε πέρας ό,τι μου ανατεθεί. Να είμαι αποτελεσματικός και χρήσιμος, έτσι ώστε στο τέλος τη μέρας να μπορώ να κοιτάξω τον πολίτη στα μάτια με την ικανοποίηση ότι έκανα όλα όσα είχα πει.

Ερώτηση: Σε ποια έργα θα δώσετε προτεραιότητα να προχωρήσουν στην Περιφέρεια Αττικής; Ποια είναι αυτά που κρίνετε ότι θα δώσουν ανάσα στις γειτονιές της Αθήνας και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα;

Απάντηση: Βασική προτεραιότητα μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ταυτόχρονα η θωράκιση της Αττικής απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δεσμευόμαστε να δουλέψουμε για μια Αττική πράσινη και ασφαλή με αναβαθμισμένες υποδομές. Για το σκοπό αυτό, στο πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση σημαντικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και η δημιουργία νέων υπερ-τοπικής εμβέλειας.

Μείζονος σημασίας είναι και τα έργα που θα βάλουν τέλος στο πρόβλημα των σκουπιδιών, όπως οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, το νέο δίκτυο αποχέτευσης και οι 3+1 νέες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων της Ανατολικής Αττικής.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε σημαντικά έργα όπως:

Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και της Αττικής Ριβιέρας, από το Φάληρο και την Καλλιθέα, ως τη Βούλα.

Η μελέτη για το νέο οδικό άξονα της Βόρειας Αττικής, που θα συνδέει το Μαραθώνα με τον Ωρωπό.

Ο Βόρειος Ποδηλατικός Άξονας της Αττικής.

Η αναβάθμιση των λιμανιών της Αττικής (Ραφήνα, Λαύριο, Αργοσαρωνικός), αλλά και η ολοκλήρωση της νέας προβλήτας κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά.

Ερώτηση: Πριν 2 εβδομάδες περίπου, κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας πλημμύρισαν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Και βεβαίως κανείς δεν ξεχνά την ταλαιπωρία των κατοίκων της πόλης με τα χιόνια. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να θωρακιστεί η Αττική απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;

Απάντηση: Εφόσον μας εμπιστευθούν οι συμπολίτες μας, από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, την 1η Ιανουαρίου, θα δρομολογήσουμε άμεσες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε καθαρισμούς ρεμάτων, συντήρηση οδικών δικτύων και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και την αποτροπή, αλλά και στην έγκαιρη αντιμετώπιση. Τόσο για τις φωτιές, όσο και για τις πλημμύρες.

Για το σκοπό αυτό, θέτουμε σε άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση αναγκαίων έργων, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου και βέβαια στην επικαιροποίηση μελετών για τον καλύτερο σχεδιασμό νέων έργων. Σκοπεύουμε επίσης να προχωρήσουμε στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την Περιφέρεια και τους Δήμους της, αξιοποιώντας πόρους του προγράμματος «Αιγίς» και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στη λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, στην κατάρτιση και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Θέλουμε η Περιφέρειά μας να πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Να είναι θωρακισμένη απέναντι σε ακραία φαινόμενα.

Σκοπεύουμε παράλληλα να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση – και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε – άρση των αλληλοεπικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων, έτσι ώστε ένας να είναι υπεύθυνος για κάθε ζήτημα. Είναι πρόκληση για τους πολίτες το γαϊτανάκι των ευθυνών σε κάθε δύσκολη κατάσταση.

Ερώτηση: Μιλάτε για βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Αττικής. Για τους πιο ευάλωτους η Περιφέρεια μπορεί να έχει κάποια συμβολή;

Απάντηση: Θέλουμε η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση κοινωνικών δράσεων να είναι αποφασιστική. Να αφορά τη συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών, ενώ παράλληλα, προγραμματίζουμε την περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Δεν ξεχνάμε όμως τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, απόμαχους της εργασίας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και το δικαίωμά τους για ήσυχα και αξιοπρεπή γηρατειά. Σχεδιάζουμε γι’ αυτό την παροχή υποστήριξης ενεργού και υγιούς γήρανσης.

Ερώτηση: Πόσο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μην έχουμε Περιφερειάρχη από την 1η Κυριακή της 8ης Οκτωβρίου; Αν έχουμε και δεύτερη Κυριακή, ποιον θα προτιμούσατε αντίπαλό σας; Τον κ. Ιωακειµίδη, τον κ. Σγουρό ή τον κ. Πρωτούλη;

Απάντηση: Οι πολίτες δεν θέλουν μεγάλα λόγια, αλλά συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις που παράγουν απτό αποτέλεσμα. Θέλουν αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα, εμπειρία, γνώση και συγκροτημένο πρόγραμμα.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορώ να ανταποκριθώ στα ζητούμενά τους γι’ αυτό και είμαι απόλυτα αισιόδοξος.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς μας αντιπάλους μια μόνο κουβέντα: Δεν είναι εχθροί, αλλά ανταγωνιστές σε ένα πεδίο προτάσεων και ιδεών, από τους οποίους την επόμενη μέρα θα ζητήσω συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, έτοιμος να αξιοποιήσω κάθε γόνιμη πρόταση.

Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα των πολιτών της Αττικής.

Ερώτηση: Κλείνοντας, βλέπουμε στο ψηφοδέλτιο της Παράταξής σας «ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ», αρκετούς υποψηφίους που προέρχονται από τον καλλιτεχνικό κι αθλητικό χώρο όπως: Σχορτσιανίτης, Πρεζεράκου, Ζαμπίδης, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Και σκέφτονται οι ψηφοφόροι: «Είναι για λόγους εντυπωσιασμού ή θα μπορέσουν αν εκλεγούν να προσφέρουν όντως έργο;». Τι απαντάτε;

Απάντηση: Στο συνδυασμό μας εντάσσονται συμπολίτες μας με καταξιωμένες διαδρομές στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο, από τον εμπορικό, τον ιατρικό, τον δικηγορικό κόσμο. Υπάρχουν πρόσωπα με πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία, τεχνοκράτες για ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση, ειδήμονες στην άντληση κοινοτικών πόρων. Υπάρχουν και πρόσωπα από τον αθλητικό και καλλιτεχνικό κόσμο, που συμμετέχουν με πάθος για προσφορά. Αθλητές και καλλιτέχνες που θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην επιδίωξή μας να φέρουμε τον αθλητισμό, αλλά και σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αττικής και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στη διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας αθλητικών γεγονότων και πολιτιστικών φεστιβάλ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *