Μπούμερανγκ η στάση του Σούνακ απέναντι στον Μητσοτάκη – «Άδειασμα» από το Βρετανικό Μουσείο, «συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Αθήνα»

«Μπούμερανγκ» γύρισε για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ η ακύρωση της συνάντησης του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Παράλληλα, για διπλωματική απρέπεια έκανε λόγο η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το Λονδίνο φαίνεται να υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών.

Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» τον Σούνακ: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές»

Στο μεταξύ, εκπρόσωπός του Βρετανικού Μουσείου δηλώνει πως κανονικά συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα».

«Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» είπε συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα πετύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείου» πρόσθεσε.


Αντιδράσεις και στον βρετανικό Τύπο

Πυρά εξαπέλυσε ο βρετανικός τύπος, καταδικάζοντας με αιχμηρό τρόπο την συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ, με τους Times να γράφουν ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ το Politico μίλησε για «ελληνική τραγωδία του Σούνακ».


Από την άλλη για μια πρωτοφανή πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες γράφει ο Guardian, ενώ η Daily Mail σχολιάζει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπαινίχθηκε πολιτισμικό βανδαλισμό.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο YouGov, δείχνει πως το 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Σούνακ έπρεπε να δει τον Μητσοτάκη.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *