Ανακοινώνονται τα μέτρα για την οπαδική βία – Στον ανακριτή ο 18χρονος δράστης – Στο στόχαστρο οι «καθοδηγητές»

Στις 12:30 και συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την οπαδική βία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή την ανέχονται.


Ο πρωθυπουργός οργισμένος μετά και τα τελευταία επεισόδια στου Ρέντη και το σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάνοντας λόγο για εγκληματική ενέργεια.

«Όσο δύσκολη και αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν τη μάχη. Όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Άλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε να προσευχηθούν όλοι για τον νέο άνθρωπο που δίνει τον αγώνα για τη ζωή του.

«Οι αστυνομικοί άλλωστε είναι παιδιά μας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για την ασφάλεια όλων μας» τόνισε.


Όσοι εμπλέκονται στο φαύλο κύκλο της οπαδικής βίας δεν θα μείνουν ατιμώρητοι, διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη.


«Θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μία αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού χωρίς έλεος. (…) Κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Κανείς δεν πρόκειται να μπει σε καθεστώς προστασίας. Δεν μπορεί μία χώρα να είναι έρμαιο από ομάδες, οι οποίες θεωρούν ότι ζουν σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Σε έκτακτη κλειστή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών για το θέμα της οπαδικής βίας, εξετάστηκαν πιο δραστικές επιλογές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το σενάριο που φαίνεται αυτή την ώρα ως το επικρατέστερο είναι η διεξαγωγή των αγώνων του επαγγελματικού αθλητισμού κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση αυτή αφορά τους αγώνες του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ, ενώ μένει να φανεί αν το πεδίο ορισμού θα επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα, όπου μπορεί να υπάρξουν «ραντεβού» οπαδών. Ένας λόγος, παράλληλα, που χρειάστηκε χρόνος από τη λήψη των αποφάσεων μέχρι την ανακοίνωση ήταν για να γίνουν διαβουλεύσεις και με τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων και μάλιστα από αυτή την εβδομάδα. Ήδη από την UEFA εστάλησαν χθες ενημερωτικά e-mail στις αντίπαλες ομάδες των ελληνικών που έχουν ματς για το Europa League τις επόμενες μέρες.

Συζητήθηκε και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛΑΣ από τα γήπεδα κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την παρουσία της αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.


Στον ανακριτή ο 18χρονος

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα, ο 18χρονος που φέρεται να ομολόγησε αυτός πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε βαρύτατα τον 31χρονο αστυνομικό, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Κρατικό Νίκαιας. Στον 18χρονο ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα και διώκεται μεταξύ άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

Ο 18χρονος, που είναι οργανωμένος οπαδός, στην ομολογία του περιέγραψε μεταξύ άλλων, πώς οι επικεφαλής των οπαδών τους έδωσαν εντολή να βγουν από τη γήπεδο και να επιτεθούν στα ΜΑΤ, πώς τους εξόπλισαν με πολεμοφόδια και πώς εξήγησαν στον ίδιο το τρόπο που έπρεπε να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα.

«Σφίγγει» ο κλοιός για τους «καθοδηγητές»

Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται πέντε «καθοδηγητές» οι οποίοι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι νεαρός σε ηλικία, έως 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του ποινικού κώδικα.

Ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να βγουν από το γήπεδο και με τη βοήθεια των άλλων τεσσάρων οργανωμένων οπαδών, προμήθευσε τους χούλιγκαν με εκρηκτικές μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και ρόπαλα. Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταραξίες γνώριζαν από τις προηγούμενες ώρες για την επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ, καθώς φαίνεται να είχαν ανταλλάξει μηνύματα μεταξύ τους, ώστε να πάνε οργανωμένοι στο γήπεδο, φορώντας δηλαδή μαύρα ρούχα, κουκούλες και μάσκες.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο μαρτυρικές καταθέσεις που κατονομάζουν τον 18χρονο ως τον δράστη της επίθεσης σε βάρος του αστυνομικού.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας είχε βίντεο από τη στιγμή του τραυματισμού του αστυνομικού, αλλά ο οπαδός που εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα, είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *