Καθημερινότητα, ακρίβεια, ασφάλεια, αλλά και Υγεία ήταν μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24. Μάλιστα στο κομμάτι της Υγείας έβγαλε το καπέλο στην προσπάθεια του Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργείου Υγείας για την ανάσταση του ΕΣΥ.
Ξεκινώντας, ωστόσο, από το πρόβλημα των νεκρών ψαριών στο Βόλο, ο υπουργός είπε πως, βάσει της ενημέρωσης που έχει δοθεί στην κυβέρνηση, «μέσα στο Σαββατοκύριακο, ίσως στις αρχές της εβδομάδας, θα έχει καθαριστεί όλος ο χώρος». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «πρέπει να γίνει πολύ σοβαρός έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες».
Επιπλέον, «η οικονομική στήριξη στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας είναι διαρκής, υπάρχει πρόγραμμα τουλάχιστον 3,5 δισεκ. ευρώ για τις απώλειες από τον “Daniel”. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε κάθε επιχειρηματία, σε κάθε επιχείρηση που βιώνει κάποια προβλήματα λόγω φυσικών καταστροφών ή περιβαλλοντικών προβλημάτων», επεσήμανε.
Σε ένα γενικό πολιτικό σχόλιο, στη συνέχεια, ο Άκης Σκέρτσος χαρακτήρισε «απόλυτα εύλογο» οι πολίτες να στέκονται κριτικά απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, και τούτο γιατί, όπως εξήγησε, «οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στη χώρα μας από ανεύθυνες, λαϊκιστικές κυβερνήσεις». Όμως, συνέχισε, «γίνονται πολλά, τολμηρά βήματα τα τελευταία πέντε χρόνια».
Και για την εικόνα των αντιπάλων της κυβέρνησης, είπε ότι «έχουμε κατάρρευση της αντιπολίτευσης, ο κόσμος δεν βρίσκει εναλλακτική πρόταση σε αυτήν. Είναι πολύ πιο αυστηρός (σ.σ. ο κόσμος) προς την κυβέρνηση εξ αυτού του λόγου, ο πήχης είναι πολύ ψηλά για την κυβέρνηση, δικαίως είναι απαιτητικός».
Στο κεφάλαιο, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά, προϊδέασε ότι «θα απαντηθεί η κριτική που γίνεται, ότι η κυβέρνηση έχει κάπως… καθίσει». Και, δίνοντας μια πρώτη απάντηση εκείνος, τόνισε: «Τον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει κομβικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις, που καμία άλλη κυβέρνηση, επί δεκαετίες, δεν τόλμησε. Θυμίζω το δικαστικό χάρτη, την αναδιοργάνωση των δικαστηρίων, τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ιερές αγελάδες, θέματα ταμπού που κανείς δεν είχε τολμήσει να αγγίξει, αυτή η κυβέρνηση τα διαχειρίστηκε, τα έφερε στη Βουλή, τα ψήφισε και πλέον υλοποιούνται».
Παιδεία, Υγεία
Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε, με αριθμούς, στην κατάσταση στην Παιδεία, την Υγεία κ.α. Ειδικότερα, στην Εκπαίδευση είπε ότι από το 2019 ως σήμερα «έχουμε προσθέσει 37.500 μόνιμους εκπαιδευτικούς, συν 10.000 φέτος μόνο».
Όμως, «ο μεγάλος ασθενής είναι το ΕΣΥ», ανέφερε θυμίζοντας ότι κατά τη δεκαετή κρίση μειώθηκαν δαπάνες από το ΕΣΥ, το οποίο το 2019 ήταν «σε πάρα πολύ κακή κατάσταση». Σήμερα στο ΕΣΥ «εργάζονται 8.000 περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές. Είμαστε εκεί που θέλουμε; Όχι δεν είμαστε. Έχουμε πει ότι θα προσθέσουμε άλλους 10.000».
Σχετικά με τα κενά γιατρών σε νησιά επί παραδείγματι, παρατήρησε πως δίδονται «σημαντικά οικονομικά κίνητρα», παρά ταύτα οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι. Ενώ εξήρε την «πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον υπουργό Υγείας κύριο Γεωργιάδη και τον υφυπουργό κύριο Θεμιστοκλέους. Πάμε να θεραπεύσουμε ένα πρόβλημα που είχε κακοφορμίσει για δεκαετίες», σχολίασε εξ άλλου.
Επιπλέον, «έχουμε εξασφαλίσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τουλάχιστον 1,5 δισεκ. πρόσθετων δημοσίων επενδύσεων για την ανακαίνιση 156 Κέντρων Υγείας, 86 Νοσοκομείων. Όλα αυτά υλοποιούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν είναι ακόμη ορατά».
Και, εν τέλει, «θα κριθούμε, θα κάνουμε το λογαριασμό στο τέλος και αυτής της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι είναι ένας θεσμικός πολιτικός ηγέτης, ο οποίος σέβεται τον πολιτικό χρόνο». Και ζητά από τους πολίτες να τον κρίνουν με βάση τις δεσμεύσεις που έδωσε το 2023 και τα αποτελέσματα το 2027, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «ως τότε θέλει χαμηλά το κεφάλι, με έμφαση στο αποτέλεσμα, στην παραγωγικότητα, διόρθωση όπου υπάρχει λάθος, ειλικρίνεια, εντιμότητα, μετριοπάθεια».
Κατά τον υπουργό Επικρατείας, το στεγαστικό είναι «ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα». Ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση απαντά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που εκπόνησαν ο υπουργός με τον Κωστή Χατζηδάκη στην πρώτη φάση, ο ‘Ακης Σκέρτσος με την Σοφία Ζαχαράκη εν συνεχεία. Πρόκειται για μια «πολύ πετυχημένη πολιτική, μέσα σε ένα χρόνο έχει απορροφηθεί το σύνολο των δανείων. Σήμερα που μιλάμε, 7.500 συμπολίτες μας έχουν υπογράψει το δάνειο, το έχουν εκταμιεύσει, έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι. Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση με ευρωπαϊκούς θεσμούς για να διπλασιάσουμε ή και να τριπλασιάσουμε το πρόγραμμα αυτό», αποκάλυψε. Αυτός, βέβαια, είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς, πέραν αυτού, υπάρχουν τα επιδόματα, αλλά και οι παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Δεν υπάρχει ακρίβεια Μητσοτάκη
Για το πρόβλημα με τις τιμές, επέμεινε ότι «η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, δεν υπάρχει “ακρίβεια Μητσοτάκη”, προκλήθηκε από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία». Παρακολουθώντας, άλλωστε, την πορεία του πληθωρισμού τα τελευταία 2 – 3 χρόνια, «βλέπουμε ότι στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 16,5%, στην Ελλάδα κατά 14%. Στον πληθωρισμό τροφίμων είναι αυξημένες οι τιμές κατά 25%, όμως σε αντίστοιχο επίπεδο έχουν αυξηθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Ταυτόχρονα, γίνονται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, καταχρηστικές συμπεριφορές, όπου υπάρχει έλλειψη ανταγωνισμού πέφτουν πρόστιμα – «άνω των 20 εκατ., τα οποία και εισπράττονται» – αλλά και σειρά παρεμβάσεων προς τα σούπερ μάρκετ. «Δεν είναι φανταστικό σχήμα η ακρίβεια, υπάρχει ακρίβεια, πρόβλημα στα εισοδήματα, ροκανίζονται οι αυξήσεις όχι ολόκληρες, ένα μέρος τους ροκανίζεται από τον πληθωρισμό», δήλωσε ακόμη και προσέθεσε:
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι «στην Ελλάδα η αγοραστική δύναμη των πολιτών όντως είναι χαμηλότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη». Όμως, «δεν είναι στα επίπεδα που λέει η αντιπολίτευση». Ενώ ταυτόχρονα «στην Ελλάδα υπάρχει δυστυχώς εκτεταμένη παραοικονομία και φοροδιαφυγή», η οποία, πάντως, με τις κατάλληλες δράσεις μειώνεται, συμπλήρωσε.
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας ξεδίπλωσε τη βασική κυβερνητική πολιτική, που είναι «μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις λόγω της καλύτερης πορείας της οικονομίας. Έχουμε αύξηση 28,5% στον κατώτατο μισθό στην πενταετία, αύξηση 24% στο μέσο μισθό στην πενταετία, αυξήσεις άνω του 10% στις συντάξεις. Αυτά δεν πέφτουν από λεφτόδεντρα, έρχονται από την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας σε πιο σταθερές βάσεις».
Διερωτήθηκε δε, «έχει υπάρξει στο παρελθόν κεντροαριστερή ή αριστερή κυβέρνηση που να έχει ρίξει έκτακτη εισφορά και φορολογία στα διυλιστήρια, στις ενεργειακές εταιρείες; Βλέπω μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη να το έχει κάνει». Αντέτεινε, μάλιστα, ότι οι έκτακτες εισφορές επιβλήθηκαν «πολύ πριν την πίεση της αντιπολίτευσης, εδώ και δύο χρόνια».
Επιπλέον, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να πετύχει ένα διπλό στοίχημα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με λεφτόδεντρα, ούτε με εύηχες προτάσεις οι οποίες δημιουργούν, όμως πρόβλημα στα δημόσια έσοδα». Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ, επεσήμανε ότι στην Ισπανία η εκεί ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «δεν έχει δουλέψει η μείωση του ΦΠΑ. ‘Άρα, πετάς δημόσιο χρήμα στην τσέπη των επιχειρήσεων χωρίς να φτάνει στον καταναλωτή και δεν βελτιώνονται οι τιμές».
Σύμφωνα με τον Α. Σκέρτσο, «πρέπει να πετύχουμε μια υγιή ανάπτυξη της οικονομίας σε σταθερές βάσεις, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, να μην επιστρέψουμε πάλι σε επιτήρηση. Αυτή τη στιγμή οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, μεγάλες χώρες, είναι υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν φόροι γιατί δεν έχουν πετύχει τα πλεονάσματα που έχουμε πετύχει εμείς». Συμπερασματικώς, πρέπει να κρατηθεί μια χρυσή ισορροπία, με οικονομική ανάπτυξη σε υγιείς βάσεις, αλλά και υγιή δημόσια οικονομικά.
Στον τομέα της ασφάλειας, ο υπουργός παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, του 2019 και του 2024. Τα στοιχεία που προέρχονται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση των συλλήψεων, επίσης αύξηση των συλλήψεων για ενδοοικογενειακή βία. Ταυτοχρόνως, όμως, έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι από τις ομάδες ΟΠΚΕ και Δίας.
Η συνέντευξη έκλεισε με ένα σχόλιό του, με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα σχολεία. «Το κινητό στην τσάντα», ήταν το μότο του ‘Άκη Σκέρτσου, με την ταυτόχρονη επισήμανση, «τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν και να μπουν κανόνες και στα σχολεία και στα σπίτια μας».