Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο αυτό δεν καταργεί ούτε το οκτάωρο, ούτε το πενθήμερο – Είναι εξαιρετικά φιλεργατικό

Σημαντικές απαντήσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στις αιτιάσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει για την απαξίωση των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οι εργαζόμενοι δεν μετείχαν στην απεργία γεγονός που δείχνει πως αποδέχονται ως θετικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.


Η πρωτομιλία του Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή έχει ως εξής:  

«Μια από τις οργανώσεις που σήμερα κήρυξε απεργία είναι η ΟΙΕΛΕ, η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία. Η ΟΙΕΛΕ είναι ο μόνος φορέας που έχει κάποιο ενδιαφέρον στο νομοσχέδιο, διότι η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, οι γιατροί του ΕΣΥ και λοιπά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το νομοσχέδιο. Ακούστε πόσοι απήργησαν. Σε 9.000 εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία στη χώρα, απήργησαν από 12 έως 30 το μέγιστο.  Όταν ο συνδικαλισμός σε μία κοινωνία με καπιταλιστική οργάνωση όπως η δική μας, φτάνει σε τέτοιο βαθμό απαξίωσης και αδιαφορίας από τα μέλη της, αυτό αργά ή γρήγορα οδηγεί σε απορρύθμιση του συστήματος».

«Ο συνδικαλισμός χρειάζεται στον καπιταλισμό. Χρειάζεται να έχει κύρος, χρειάζεται να έχει αξία για να μπορεί να βοηθάει τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις των πραγματικών τους αιτημάτων. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που έχουμε φτάσει σήμερα; Επειδή οι συνδικαλιστές κάνουν απεργία για ψύλλου πήδημα, χωρίς να θέλει πραγματικά το σώμα που υποτίθεται εκπροσωπούν να κάνει απεργία, κάθε μέρα απαξιώνονται ακόμα περισσότερο».

«Είναι δυνατόν να λέτε, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, ότι φέρνω ένα νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο; Και ενώ καταργώ το οκτάωρο και το πενθήμερο, έξω να μην υπάρχει ένας εργαζόμενος να απεργεί; Καταλαβαίνετε πόσο φρικώδες θα ήταν για την κοινωνία μας να μπορεί μια Κυβέρνηση να καταργεί τόσο θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς κανένας εργαζόμενος να αντιδρά; Αυτό θα σήμαινε ότι η κοινωνία μας θα ήταν σε βαθύ ύπνο. Είναι αυτή παλλαϊκή αντίδραση για ένα νομοσχέδιο που καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο; Άρα, προφανώς ή η κοινωνία μας είναι σε ύπνο βαθύ απροσμέτρητο ή δεν καταργείται το οκτάωρο και το πενθήμερο».


         

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν καταργεί ούτε το οκτάωρο, ούτε το πενθήμερο. Ο τίτλος ότι δήθεν καταργείται το πενθήμερο, τον παίρνετε από τα άρθρα 25 και 26 του νομοσχεδίου. Τι λένε τα δύο αυτά άρθρα; Άρθρο 25: «ρυθμίσεις για την απασχόληση την 6η μέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεως συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας». Άρθρο 26: «ρυθμίσεις για την απασχόληση την 6η ημέρα σε επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεως που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας λειτουργίας». Δεν καταργείται το πενθήμερο, απλώς επιτρέπεται στα κυλιόμενα πενθήμερα κάποιος να δουλεύει και Σάββατο ή Κυριακή, αναλόγως τις κατηγορίες της εταιρείας. Αν τύχει το πενθήμερο του να είναι το Σάββατο παίρνει συν 40% απ’ ότι θα έπαιρνε μέχρι σήμερα και αν τύχει Κυριακή, παίρνει συν 40% και συν 75% που έπαιρνε μέχρι σήμερα. Άρα, το πενθήμερο δεν καταργείται. Και ο λόγος που έξω δεν υπάρχει κόσμος, είναι γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διάβασαν το νομοσχέδιο – κάτι που δεν έκαναν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι και οι συνδικαλιστές της συμφοράς- , και κατάλαβαν ότι δεν καταργείται το πενθήμερο».      


«Το δεύτερο «τσιτάτο» είναι ότι καταργείται το οκτάωρο. Τα δύο κόμματα της αντιπολιτεύσεως, που υποτίθεται ότι πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, εδώ την έχουν πατήσει παταγωδώς. Υποτίθεται ότι καταργούμε το 8ωρο επειδή επιτρέπουμε σε έναν εργαζόμενο που έχει κύρια σύμβαση, 8ωρο δηλαδή, να κάνει, εάν το επιθυμεί και μία σύμβαση μερικής απασχόλησης σε έτερο εργοδότη. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μπορούσες να έχεις δύο εργοδότες, αν έκανες δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης, και αν είχες μία κύρια σύμβαση έπρεπε να δουλεύεις μαύρα αν ήθελες να δουλέψεις περισσότερο από το 8ωρο. Τι λέει η ευρωπαϊκή οδηγία; Λέει ότι «τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να θεσπίσουν νόμο που δεν θα επιτρέπει στον εργοδότη να εμποδίζει τον εργαζόμενό τους, εάν αυτός θέλει να συνάψει σύμβαση και με έτερο εργοδότη». Δηλαδή η ευρωπαϊκή οδηγία και το συγκεκριμένο άρθρο το θεσπίζει ως προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία είναι υποχρεωτικής εφαρμογής και δεν είναι προαιρετικής εφαρμογής στα κράτη-μέλη, εσείς του ΠΑΣΟΚ που υιοθετήσατε τη γραμμή της Αριστεράς της συμφοράς ότι καταργείται το 8ωρο, θα πρέπει να μας απαντήσετε στα σοβαρά, αν κυβερνούσατε θα κάνατε επανάσταση στην Ευρώπη και δεν θα ψηφίζατε την ευρωπαϊκή οδηγία;».

«Σήμερα συζητάμε στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο που αφορά το Υπουργείο Εργασίας. Μπορεί το Υπουργείο Εργασίας συνταγματικά να νομοθετήσει για τους δημοσίους υπαλλήλους; Όχι.  Η δικαιοδοσία επί των δημοσίων υπαλλήλων είναι στον Υπουργό Εσωτερικών. Ποιο είναι το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους ιδιώτες εργαζομένους; Η ΓΣΕΕ. Απεργεί σήμερα η ΓΣΕΕ; Όχι.

Ποιος απεργεί; Η ΑΔΕΔΥ. Τι είναι η ΑΔΕΔΥ; Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά αυτό το νομοσχέδιο στην ΑΔΕΔΥ; Όχι. Γιατί απέργησε η ΑΔΕΔΥ σήμερα; Ουδείς γνωρίζει στην Ελλάδα».

«Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά φιλεργατικό.  Στο έξτρα 8ωρο του Σαββάτου βάζουμε συν 40% από ό,τι ίσχυε σήμερα. Και στην έξτρα δουλειά την Κυριακή βάζουμε συν 40% στο συν 75% από ό,τι ισχύει σήμερα. Για αυτό και ούτε ένα σωματείο εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα από τα σωματεία των βιομηχανιών που τους αφορά το παρόν νομοσχέδιο δεν έχει βγάλει ούτε ένα δελτίο τύπου, ούτε ένα tweet κατά του νομοσχεδίου. Ούτε ένα. Δεν σας κάνει εντύπωση, κύριοι συνάδελφοι, εσείς που κόπτεστε για τα δικαιώματα των εργαζομένων ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν διαμαρτύρονται;».  


«Επειδή καλές είναι οι θεωρίες αλλά υπάρχει και η πραγματική ζωή, δείξτε μου σήμερα ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα που δεν δούλεψε. Όλα δουλέψανε. Και για ποιο λόγο όλα δουλέψανε;  Γιατί οι ίδιοι οι εργάτες δεν απήργησαν. Γιατί οι ίδιοι οι εργάτες δεν απήργησαν; Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο. Γιατί θέλουν το νομοσχέδιο; Γιατί θα πληρώνονται καλύτερα. Γιατί αυτή η Κυβέρνηση είναι φιλεργατική; Γιατί όσο εσείς φωνάζετε και κάνετε απεργίες που δεν αφορούν κανέναν, εμείς αυξάνουμε τα εισοδήματα των εργατών και των εργαζομένων με το παρόν νομοσχέδιο».

«Η απεργία σήμερα  απέτυχε. Το  νομοσχέδιο  έχει τη συναίνεση των εργαζομένων και ο λόγος που έχει τη συναίνεση των εργαζομένων είναι γιατί το νομοσχέδιο είναι υπέρ των εργαζομένων και του χώρου της εργασίας. Για αυτό ελπίζω τουλάχιστον σε μερικά άρθρα να συναντηθούμε και με τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ διότι θα ήταν πραγματικά οξύμωρο ένα κόμμα που έχει συμβάλει καίρια στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να εμφιλοχωρεί σε αυτές τις απόψεις. Το ΚΚΕ καλώς τα λέει,  αλλά το ΚΚΕ  έχει το πλεονέκτημα πως λέει «να βγούμε από την Ευρώπη». Οι υπόλοιποι που λέτε «να μείνουμε στην Ευρώπη»,  στα πρώτα 18 άρθρα απλά δεν μπορείτε να πείτε όχι.  Αν πείτε όχι, είστε απλά υποκριτές. Σας καλώ να υπερψηφίσετε το παρόν νομοσχέδιο με υπερηφάνεια και να γνωρίζετε ότι στην πράξη είναι ένα νομοσχέδιο που θα ωφελήσει τον κόσμο της εργασίας».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *