Άδ. Γεωργιάδης: Αντιπαράθεση με τους επικεφαλής της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» για την τροπολογία για τους μετανάστες

Απάντηση επί προσωπικού έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στον πρόεδρο της «Νίκης» Δημήτρη Νατσιό, κατά τη συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σχετικά με την επίμαχη τροπολογίας για τους μετανάστες, στην Ολομέλεια της Βουλής.


Η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη επήλθε από τις κατηγορίες του προέδρου της «Νίκης», ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας αλλά για τις επόμενες εκλογές» και απέρριψε την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι «ισλαμοποιείται η χώρα.

Δείτε την απάντηση του υπουργού Εργασίας:

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Γεωργιάδη στον Δημήτρη Νατσιό

«Ο κύριος Πρόεδρος στον οποίο θα απαντήσω με σεβασμό, διότι σέβομαι την ιδεολογική και πολιτισμική του συγκρότηση, δεν έχει καταλάβει κατά τη γνώμη μου τίποτα από αυτήν την τροπολογία. Και η κριτική όλη που ασκήσατε αναιρεί τα ίδια σας τα επιχειρήματα και θα προσπαθήσω να σας το αποδείξω με τη σειρά. Και επειδή ξεκινήσατε με τα αρχαία ελληνικά, θα σας πω και εγώ ένα αρχαίο ελληνικό. «Πλάτων εστί φίλος, φιλτάτη δε η αλήθεια». Και θα το παραφράσω, «Νατσιός εστί φίλος, φιλτάτη δε η αλήθεια». Όλα όσα είπατε, δεν το θεωρώ ότι είναι προϊόν κακοπιστίας. Στην προκειμένη περίπτωση είναι προϊόν παντελούς άγνοιας», είπε αρχικά ο υπουργός Εργασίας.

«Ποιος σας είπε ότι με αυτήν την τροπολογία σκοπεύουμε να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα; Σας το έχω πει εγώ; Αντιθέτως, ενώ υποτίθεται ότι σας νοιάζει τόσο το δημογραφικό, δεν είχατε να πείτε μία αναφορά σε 20 λεπτά ομιλίας, για το ότι σε αυτό το νομοσχέδιο επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες κατά 9 μήνες. Είναι ή δεν είναι κύριε Πρόεδρε της «Νίκης» έμπρακτη πολιτική ενίσχυση του να γενούν οι Έλληνες παιδιά η επέκταση του επιδόματος μητρότητας; Για αυτό σήμερα δεν είχατε να πείτε κάτι. Άρα, η πραγματική σας αγωνία για το δημογραφικό, δεν θέλω να σας αδικήσω, είναι ολίγον υποκριτική. Γιατί κάποιος που νοιάζεται για το δημογραφικό, το πρώτο για το οποίο νοιάζεται είναι η μάνα. Για τη μάνα σήμερα δεν είχατε ούτε ένα δευτερόλεπτο.


Πάμε όμως στα επιχειρήματά σας. Είπατε ότι εμείς λέμε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Πότε το είπαμε αυτό; Το γεγονός ότι Έλληνες δεν πάνε να κάνουν αγροτικές εργασίες ή εργασίες τύπου οικιακού βοηθού ή λαντζέρηδες σε εστιατόρια, που είναι εργασίες που όσο και αν έχουμε προσπαθήσει μέσω της ΔΥΠΑ και με προγράμματα επιδοτούμενα να βρούμε εργατικό δυναμικό από το εγχώριό μας δυναμικό δεν τα έχουμε καταφέρει, σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες; Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι Ιταλοί. Είναι τεμπέληδες οι Ιταλοί; Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι Γάλλοι. Είναι τεμπέληδες οι Γάλλοι; Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι Ισπανοί. Είναι τεμπέληδες οι Ισπανοί; Εάν το επιχείρημά σας είναι αυτό είναι ένα πολύ αδύναμο επιχείρημα», πρόσθεσε.


«Πάω όμως τώρα στην ουσία. Το επιχείρημα δεν είναι οι τεμπέληδες. Το επιχείρημα είναι τι συμβαίνει στις κοινωνίες που ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο. Στις κοινωνίες που ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο ισχύει μια ιστορική σταθερά. Όταν ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των εθνών, τις εργασίες τις πιο σκληρές τις κάνουν οι νεοεισερχόμενοι. Ξέρετε που το ξέρουμε αυτό; Από την αρχαία Αθήνα που τις εργασίες αυτές τις κάνανε οι δούλοι ή οι μέτοικοι, από τη Ρώμη που τις εργασίες αυτές τις κάνανε μόνο οι δούλοι ή οι ξένοι και έτσι μπήκαν οι Γότθοι και άλλοι βάρβαροι στην Αυτοκρατορία και κανένας δεν διανοήθηκε ποτέ ότι η Ρωμαίοι ήταν τεμπέληδες. Απλώς υπάρχει μια ιστορική σταθερά. Αυτό είναι όλο. Και αυτή η ιστορική αδήριτη πραγματικότητα συμβαίνει και στην Ελλάδα. Δεν είμαστε η εξαίρεση που δεν πηγαίνουμε στα χωράφια. Είμαστε ο κανόνας. Και για αυτό το λόγο όλες οι χώρες στην Ευρώπη διαγωνίζονται σήμερα για το ποια θα βρει γρηγορότερα εργατικά χέρια και ναι, και από μετανάστες».

«Είπατε, ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για το μέλλον και ενδιαφερόμαστε για τις επόμενες εκλογές. Μάλλον δεν παρακολουθείτε τη σχετική συζήτηση. Ακριβώς επειδή ενδιαφερόμαστε για το μέλλον φέρνουμε αυτήν την τροπολογία. Η τροπολογία έχει προφανές πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση και έχω και εγώ προσωπικό πολιτικό κόστος. Γιατί δεν διστάζω να την φέρω όμως; Διότι για μένα ισχύει και ένα άλλο αρχαιοελληνικό ρητό από τον Όμηρο. «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης».
Καλές είναι οι διαφωνίες για να πάρετε ψήφους στο μεταναστευτικό, αλλά το πως θα λυθεί το έλλειμα εργατικών χειρών δεν σας αφορά και ξέρετε κάτι; Είναι και σφόδρα αντιπατριωτική η θέση σας και θα σας αποδείξω και το γιατί».

«Δεν είναι πατριωτισμός να είναι ισχυρή η ελληνική οικονομία; Χωρίς ισχυρή ελληνική οικονομία θα έχουμε ισχυρή εθνική άμυνα; Θα έχουμε ισχυρή εξωτερική πολιτική; Θα μπορούμε να δίνουμε επιδόματα μητρότητας για να κάνουν παιδιά οι Έλληνες; Για να λυθεί το δημογραφικό; Εγώ ισχυρίζομαι ότι αν μεταξύ των δυο μας κάποιος υπηρετεί το εθνικό συμφέρον σήμερα, είμαι εγώ και όχι εσείς. Εσείς για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιοθηρίας αδιαφορείτε για το οικονομικό μέλλον της χώρας».

«Είπατε ότι ενθαρρύνουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Το ακριβώς ανάποδο. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός δεν καταπολεμάται με τη μαύρη εργασία, καταπολεμάται με τη νομιμότητα. Η ενθάρρυνση της μαύρης εργασίας, την οποία εσείς θέλετε καταψηφίζοντας την τροπολογία, ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί προφανώς ο εργοδότης που μπορεί να έχει έναν λαθρομετανάστη εργαζόμενο χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς ελάχιστο μισθό, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, χωρίς τίποτα, έχει φτηνότερη εργατική παροχή εργασίας από έναν διπλανό του που θα έχει έναν νομιμοποιημένο μετανάστη που θα πρέπει να του πληρώνει άδειες, να του πληρώνει ένσημα, να του πληρώνει φόρους. Άρα, εσείς ενθαρρύνετε με την καταψήφισή σας τον αθέμιτο ανταγωνισμό».


«Και πάμε και στο μείζον επιχείρημα. Ότι θα είναι προσκλητήριο το να έρθει εδώ «κάθε καρυδιάς καρύδι». Ξέρετε γιατί η διάταξη αυτή δεν θα είναι φάρος για να φέρει και άλλους; Γιατί πολύ απλά, θα σας το εξηγήσω με οικονομικούς όρους, αν σε μια χώρα βάλεις φόρο 20 και στη διπλανή έχει 15, ο επενδυτής θα επιλέξει κατά κανόνα αυτή που έχει 15 γιατί θέλει να πληρώνει λιγότερο φόρο. Έτσι συμβαίνει στο μεταναστευτικό. Σήμερα η Ελλάδα έχει 7 χρόνια παραμονής με βεβαία χρονολογία για να αποκτήσει νομιμοποιητικά έγγραφα και με την παρούσα τροπολογία γίνεται άπαξ τρία χρόνια. Γιατί λοιπόν να μην πάει κάποιος κατευθείαν στην Ιταλία που έχει δύο χρόνια αφού το κριτήριό του θα είναι τα νομιμοποιητικά έγγραφα; Γιατί να μην πάει στην Ισπανία που έχει πάγια διάταξη τρία χρόνια αφού το κριτήριό του είναι τα νομιμοποιητικά έγγραφα;».

«Η τροπολογία αυτή και το λέω τώρα στον ελληνικό λαό με αίσθημα ιστορικής και εθνικής ευθύνης, υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον. Γιατί υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον; Γιατί προσπαθεί να βάλει τάξη σε δυο πράγματα. Το πρώτο, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί στην οικονομία, στην καταστροφή που δημιουργεί στην οικονομία. Και δεύτερον, γιατί εκτός όλων των άλλων αποτελεί μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας. Είπατε ότι ένας που είναι σήμερα λαθρομετανάστης θα πάει να δηλωθεί, θα πάρει τα χαρτιά του και μόλις χάσει τη δουλειά του θα ξαναγίνει λαθρομετανάστης. Αυτό είναι το επιχείρημά σας. Άλλη μια απόδειξη ότι ούτε έχετε καταλάβει την τροπολογία, ούτε έχετε καμία σχέση με το ζήτημα. Και θα εξηγήσω και το γιατί. Ο λαθρομετανάστης είναι λαθρομετανάστης γιατί είναι κρυφός. Από την ώρα που θα πάει και θα βάλει το διαβατήριό του σε μια πλατφόρμα και θα πει ποιος είναι και θα ξέρει το κράτος τη διεύθυνσή του και τα στοιχεία του, μπορεί να ξαναγίνει κρυφός; Δεν μπορεί γιατί την ώρα που μπαίνει στη πλατφόρμα και δίνει το διαβατήριό του έπαψε να είναι κρυφός. Είναι πλέον φανερός. Και το μόνο που θα πάθει εάν χάσει την άδεια διαμονής θα είναι πλέον να απελαθεί κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει σήμερα γιατί σήμερα είναι λάθρος, είναι άγνωστος. Άρα, αν το δείτε από πλευράς δημοσίας τάξης και ασφάλειας προφανώς όποιος ανησυχεί για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια προτιμάει να μειωθούν οι λάθρο και να αυξηθούν οι φανεροί».

«Κανένας μας και σίγουρα εγώ δεν είπα ότι θα λύσουμε το δημογραφικό με τους μετανάστες. Είπα στην πρωτολογία μου ότι θα λύσουμε το δημογραφικό μόνοι μας γεννώντας Ελληνόπουλα, ένα πολύ μικρό κλάσμα στις κοινωνίες μπορεί να προέρχεται από τις μεταναστευτικές ροές. Αν αυτό αυξηθεί πολύ, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συνοχής, για αυτό και δεν υποστηρίζω ποτέ αυτή τη λύση».

«Η Κυβέρνησή μας λαμβάνει πολλά μέτρα για το δημογραφικό. Ορισμένα από αυτά είναι μέσα σε αυτή την τροπολογία, σε αυτό μάλλον το νομοσχέδιο, τα οποία διέλαθαν της προεδρικής σας προσοχής. Και το μόνο που κάνατε, ήταν να κατηγορήσατε εμάς ότι ενδιαφερόμαστε για τις επόμενες εκλογές και εσείς αφιερώσατε 3,5 λεπτά να απευθύνετε προσκλητήριο ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές. Αδιαφορήσατε για τη μάνα που παίρνει 9 μήνες παραπάνω επίδομα μητρότητας ενώ πριν δεν έπαιρνε, αλλά ενδιαφερθήκατε για το πως θα πάρετε καλύτερο ποσοστό στις ευρωεκλογές. Άρα, αν μεταξύ των δυο μας, κύριε Πρόεδρε, κάποιος μέσα στην αίθουσα έκανε εύκολη πατριδοκαπηλία και δημαγωγία δεν είναι η Νέα Δημοκρατία. Είναι η «Νίκη» και ο κύριος Νατσιός».

Έντονη αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Στίγκα

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα, όταν ο τελευταίος σε παρέμβαση του χαρακτήρισε ατόπημα τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ότι είναι παράνομο το κόμμα.

«Χθες βράδυ, βρήκε την ευκαιρία ο κ. Γεωργιάδης να βγάλει κυβερνητική χολή. Είπατε ότι στη παρούσα Βουλή, μπήκε παράνομα ένα κόμμα, οι “Σπαρτιάτες”. Έχετε διοχετεύσει την τρομοκρατία, λέγοντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να μας πετάξετε έξω. Γιατί βιάζεστε τόσο πολύ; Νομίζετε, εμείς οι “Σπαρτιάτες” θα φοβηθούμε; Όχι. Εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα για να φοβηθούμε και βεβαίως αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη και όχι εσείς. Αν υποτεθεί ότι πέρασε ένα κόμμα παράνομα και δημιουργεί προβλήματα θα το διερευνήσει ο Άρειος Πάγος ο οποίος εξέτασε τους “Σπαρτιάτες”. Αφήστε επομένως τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», ανέφερε ο κ. Στίγκας. «Λέτε ξεδιάντροπα, “είσαστε φίλοι του Κασιδιάρη”. Από πού προκύπτει; Επειδή μας στήριξε; Δεν κατάλαβα. Δεν είμαστε ανθρωπιστές γιατί δεν θέλουμε τους λαθρομετανάστες; Καλώς δεν τους θέλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας. Γιατί προσπαθείτε κύριε υπουργέ να μας κάνετε το μαύρο άσπρο;» είπε ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» και συνέχισε:

«Εσείς έχετε κάνει κυβιστήσεις. Κάποτε δεν θέλατε τους λαθρομετανάστες τώρα τους θέλετε. Όταν αλλάξουν οι συνθήκες αλλάζετε και εσείς, σαν τον χαμελέοντα. Εμείς αυτές τις θέσεις είχαμε πάντα και θα τις έχουμε και στο μέλλον. Εδώ είμαστε, θα το δείτε, δεν πρόκειται να χαθούμε, ούτε πρόκειται να φύγουμε από εδώ διότι έχουμε και επιχειρήματα και πραγματικά δεν έχουμε κάνει τίποτα. Έχω ξαναδηλώσει ότι εγώ δεν θα δεχόμουν ως άνδρας να είμαι καθοδηγούμενος από κανέναν».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, σχολιάζοντας ότι «το πολιτικό φαινόμενο που λέγεται “Σπαρτιάτες”, έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία». «Κατάφερε να βάλει ένα κόμμα από το πουθενά ο κ. Κασιδιάρης στη Βουλή και πρέπει να αναγνωρίσω ότι δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο, και κάτι λέει αυτό. Όλοι ξέραμε ότι είναι κόμμα του κ. Κασιδιάρη. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση καμία, ότι έδωσε εντολή από τις φυλακές να ψηφιστεί. Είναι η προωθητική σας δύναμη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Αυτό όμως δεν επαρκεί στο δικαστήριο για να εκπέσετε του αξιώματος σας, γιατί η δήλωση σας δεν αποδεικνύει την εικαζόμενη ηγεσία. Εσείς, όμως, είπατε “το κόμμα μου έχει πέσει θύμα ‘γκρικ μάφιας’ που παίρνει εντολές από τις φυλακές του Δομοκού”. Άρα με τις δηλώσεις σας, κύριε πρόεδρε, από του βήματος της Βουλής, κατά τη γνώμη μου, έχει λήξει η συζήτηση της εικαζόμενης ηγεσίας. Διότι όταν ο πρόεδρος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας παραδέχεται ότι άλλος είναι ο αρχηγός και είναι μόνος του, και όταν το λέει δεν υπάρχει κανένας βουλευτής του κόμματός του δίπλα του έχει παρέλθει κάθε συζήτηση. Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι αδύνατον να μην γίνουν αντιληπτά από το δικαστήριο. Περιμένετε. Εκείνη η ομιλία σας στη Βουλή είναι ο λόγος που θα εκπέσετε των αξιωμάτων σας».

«Αυτό όμως που είναι το πιο αποκαρδιωτικό, είναι γιατί έγινε όλη αυτή η φασαρία, γιατί τσακωθήκανε οι “Σπαρτιάτες”; Γιατί έδωσε η Βουλή τα πρώτα 40.000 ευρώ τα οποία πήγαν στον κ. Στίγκα, ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όταν κατάλαβαν οι υπόλοιποι ότι θα τα φάει μόνος του έγιναν έξαλλοι. Περί αυτού πρόκειται. Για 40.000 έγινε όλη η φασαρία. Άρα οι δήθεν μεγάλοι πατριώτες που κατηγορούσαν εμάς ως προσκυνημένους, τελικά τσακωθήκαν για 40.000 ευρώ. Κι αυτό δείχνει την πραγματική σας δύναμη περί των ιδεών. Ο πατριωτισμός σας άξιζε 40.000 ευρώ και ο αρχηγός σας, κατά κοινή σας δήλωση είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, άρα βάσει του νόμου, κακώς εις το Κοινοβούλιο ανακηρυχτήκατε παράνομα βουλευτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Στίγκα .

«Από έναν ψεύτη και κωλοτούμπα, δεν δέχομαι υποδείξεις. Εκείνο που δεν ξέρετε και θέλετε να κάνετε τον νομοθέτη και τον δικαστή, τα 40.000 ευρώ δεν τα πήρε ο Στίγκας αλλά το κόμμα “Σπαρτιάτες” και μπήκαν στο λογαριασμό των “Σπαρτιατών”. Άρα, είστε αισχρός ψεύτης και συκοφάντης ότι τα χρήματα είναι η αιτία. Τα χρήματα είναι η αιτία για τις κωλοτούμπες τις δικές σας. Στην κατάθεση μου στην εισαγγελέα, είπα “πιθανόν κάποιοι βουλευτές να αναγνωρίζουν τον Κασιδιάρη αρχηγό”. Στο βήμα εδώ, δεν ανέφερα το όνομα του Κασιδιάρη», απάντησε ο αρχηγός των Σπαρτιατών και συμπλήρωσε:

«Δεν τολμήσατε να φέρετε πριν τις εκλογές τον πανάθλιο νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και τεκνοθεσίας γιατί φοβόσαστε, ούτε να μιλήσετε για τα κρεματόρια που ετοιμάζετε για τους μικρομεσαίους. Άρα είστε εξ ορισμού απατεώνες. Μην κάνετε επομένως μαθήματα σε εμάς. Εμείς έχουμε αξίες. Τώρα αν σας πονάει ότι ο έγκλειστος μας βοήθησε, υπό την έννοια ότι μας στήριξε δεν είναι κακό. Επομένως θα μαζεύετε τη γλώσσα και το στόμα σας όταν μιλάτε για τους “Σπαρτιάτες”».

«Ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Κάποια χορδή σας προφανώς σας πάτησα και κάνατε έτσι. Σας αφήνω στην κρίση των ψηφοφόρων. Κρίνεστε όμως», αντέδρασε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Ισχυριστήκατε ότι δεν είπαμε για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Ήταν η ΝΔ ποτέ στην ιστορία της, και ιδιαίτερα επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και πριν, κόμμα με ομοφοβικά χαρακτηριστικά; Η ΝΔ είναι ένα σύγχρονο, κεντροδεξιό, ευρωπαϊκό κόμμα, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που σέβεται όλες τους ανθρώπους και τις διαφορές τους και τους περιβάλλουν με αγάπη».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *