Α. Γεωργιάδης: Η απεργία είναι καπιταλιστικό δικαίωμα, όχι κομμουνιστικό

Στις απεργίες αναφέρθηκε χθες, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για καπιταλιστικό δικαίωμα και όχι κομμουνιστικό.


Όπως ανέφερε, κατά την τοποθέτηση του ο κ. Γεωργιάδης «στον κομμουνισμό δεν υπάρχει απεργία. Μια φορά που είχα δει ένα βίντεο να κάνουν απεργία στη Σοβιετική Ένωση σε ένα εργοστάσιο πήγαν με καλάσνικοφ και τους σκοτώσανε. Κατευθείαν, τσάκα-τσάκα, ούτε δεύτερη δεν υπήρχε. Η απεργία είναι καπιταλιστικό δικαίωμα, δεν είναι κομμουνιστικό».

«Ο καπιταλισμός, επειδή είναι σύστημα ελευθερίας και επιτρέπει την κοινωνική κινητικότητα, γι’ αυτό επιτρέπει και τη διεκδίκηση», είπε, μεταξύ άλλων.

Δείτε όλες τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας:

«Δεν καταργούνται 8ωρο και πενθήμερο»


Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε επίσης την Τρίτη πως «δεν καταργείται ούτε το 8ωρο, ούτε το πενθήμερο. Τελεία». Σημείωσε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η δική υπουργία θέλουν να χαρακτηριστούν από μια ειλικρίνεια με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες». Οι εργαζόμενοι είπε, «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις μας καθώς είναι απόλυτα σταθμισμένες ώστε να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μπορούν, εάν θέλουν, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους -όπως κάναμε με τις τριετίες που τις φέρνουμε δύο χρόνια νωρίτερα- αλλά ταυτόχρονα αυτό να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακινδυνεύουμε την ύπαρξη της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα».


Ξεκαθάρισε πως με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, η δυνατότητα δοκιμαστικής περιόδου ενός εργαζόμενου σε μια επιχείρηση μειώνεται από 12 σε 6 μήνες και αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση απολύσει τον εργαζόμενο μετά τους 6 μήνες αυτή η απόλυση είναι άκυρη, ενώ με τον προηγούμενο νόμο που ίσχυε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση είχε το δικαίωμα να λήξει τη δοκιμαστική περίοδο μέχρι των 12 μηνών, συνεπώς η ρύθμιση αυτή είναι ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους».

Ο υπουργός, απαντώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν πρέπει να διακατέχονται στην κριτική τους από «πολιτική υποκρισία», ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη δυνατότητα που παρέχεται σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να μπορούν να ασκούν και την Ιατρική Εργασίας όταν αυτή η δυνατότητα και χωρίς καμία προϋπόθεση εκπαίδευσης δόθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε 520 ιατρούς εργασίας και τότε δεν αντιδρούσε κανείς και δεν έλεγε αυτά που λέει σήμερα».

Πολιτικά μιλώντας, ο υπουργός παρατήρησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στη ζωή δεν μπορείτε να τα έχετε όλα και Goldman Sachs και κομμουνισμό» και «από τη στιγμή που επιλέξατε μνημόνιο και ευρώ δεν μπορείτε να μιλάτε για κομμουνισμό, δεν γίνονται όλα στην ζωή. Το μισό νομοσχέδιο είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας υποχρεωτικής εφαρμογής στο εθνικό μας δίκαιο. Και αφού είστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, τα πρώτα 18 άρθρα του σχεδίου νόμου είστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσετε γιατί εάν τα καταψηφίσετε θα πρέπει να μας εξηγήσετε τι θα πρέπει να κάνουμε, να βγούμε από την ΕΕ ή τι θα πούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου θα παραπεμφθούμε και με πρόστιμο θα μας υποχρεώσει να τα ψηφίσουμε».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *