«Ξέραμε ότι η διαφορά ήταν 20 μονάδες, αλλά δεν το λέγαμε επειδή μας απειλούσαν», λένε οι υπεύθυνοι εταιριών δημοσκοπήσεων

 

Οι στατιστικολόγοι Θωμάς Γεράκης και Δημήτρης Μαύρος και υπεύθυνοι μεγάλων εταιρειών δημοσκοπήσεων παραδέχτηκαν σήμερα (22.05.2023) ότι γνώριζαν ότι η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 20 μονάδες, αλλά ουδείς το αποκάλυπτε. Όπως είπαν αυτό έγινε, επειδή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δέχονταν απειλές.


«Υπήρχε η εικόνα ότι η διαφορά ήταν χαοτική, αλλά λόγω του μπούλινγκ που έχουν υποστεί οι δημοσκόποι όλα τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησαν να το πουν, Είναι αλήθεια αυτοί;», ερωτήθηκε ο Θωμάς Γεράκης στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1. «Έτσι ακριβώς είναι», απάντησε ο δημοσκόπος.

«Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι μνα θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, θυμάστε, στη μισή θητεία της κυβέρνησης.

Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία», εξήγησε ο Θωμάς Γεράκης.


Για τα αποτελέσματα των εκλογών μίλησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος στην εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του ΟΡΕΝ και τόνισε ότι οι δημοσκόποι δέχονταν μπούλινγκ από το 2015 μέχρι και σήμερα.


Ο ίδιος ανέφερε ότι η τελευταία μέτρηση έδινε στη ΝΔ 42% κεντρική τιμή και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. «Οι απλές σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα» ανέφερε ο Δημήτρης Μαύρος.

«Αν βγαίναμε έτσι; Θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα, πετάξτε τα”», είπε.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο» για υποεκτίμηση των στοιχείων και πράγματι υπάρχει υποεκτίμηση, το αποτέλεσμα είναι οι δημοσκόποι «να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία γιατί είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ», κατέληξε ο κ. Μαύρος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *