Βρετανία: Δέσμευση για παροχή drones στην Ουκρανία – Οι δηλώσεις Σούνακ και Ζελένσκι

Η Βρετανία θα στείλει εκατοντάδες νέα επιθετικά drones μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια μεγαλύτερη των 200 χλμ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση μετά την άφιξη του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.


“Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιώσει την περαιτέρω παροχή από το Ηνωμένο Βασίλειο εκατοντάδων πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας και περισσότερων μη επανδρωμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, περιλαμβανομένων εκατοντάδων επιθετικών drones εμβέλειας μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων”, αναφέρει σήμερα η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

“Αυτά θα παραδοθούν κατά τους επόμενους μήνες καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται να ενισχύσει την αντίστασή της στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή”, προστίθεται.

“Σήμερα-Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηγέτης σε ό,τι αφορά την επέκταση των δυνατοτήτων μας επί του πεδίου και στον αέρα. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί σήμερα. Θα συναντήσω τον φίλο μου Ρίσι. Θα έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δια ζώσης και με αντιπροσώπους”, έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στη σελίδα του στο Twitter.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο ουκρανός πρόεδρος αφίχθη στη Βρετανία και ότι θα συναντηθεί με τον Σούνακ στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς, στα βορειοδυτικά του Λονδίνου.


“Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την ουκρανική αντίσταση απέναντι σε αυτόν τον τρομερό πόλεμο. Έχουν ανάγκη από τη συνεχή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι στο μπαράζ των αδιάκοπων και χωρίς διακρίσεις επιθέσεων, οι οποίες έχουν γίνει εδώ και πάνω από ένα χρόνο η καθημερινή πραγματικότητά τους”, ανέφερε ο Σούνακ σε ανακοίνωσή του.


Η επίσκεψη του Ζελένσκι στο Λονδίνο εντάσσεται στην περιοδεία που πραγματοποιεί σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, σημαντικών συμμάχων της Ουκρανίας, ενόψει μιας αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης ευρείας κλίμακας κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε ήδη με Γερμανούς και Γάλλους ηγέτες καθώς και με Ιταλούς αξιωματούχους στη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», οι οποίοι θα επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν τον ρωσικό στρατό.

Οι Storm Shadow, οι οποίοι κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA, είναι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και είναι σχεδιασμένοι για επιθέσεις εναντίον στόχων υψηλής αξίας, όπως ενισχυμένα μπούνκερ και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.


Μετά τις ΗΠΑ η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και τον περασμένο χρόνο συνεισέφερε 2,9 δισεκ. δολάρια σε βοήθεια, ενώ για το 2023 πρόκειται να προσφέρει βοήθεια ανάλογου ύψους.

Τον Ιανουάριο η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 από τα άρματα μάχης της στην Ουκρανία, μια δέσμευση την οποία ακολούθησαν και άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Βρετανία: Δέσμευση για παροχή drones στην Ουκρανία – Οι δηλώσεις Σούνακ και Ζελένσκι”