Τσίπρας – ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν μπαίνουμε σε μικροκομματικούς εμφυλίους – Να παραμείνουμε κόμμα εξουσίας”

Την ευθύνη της ήττας των εκλογών της 21η Μαΐου πήρε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 


Με καθυστέρηση δύο ωρών από την προγραμματισμένη έναρξη ο Αλέξης Τσίπρας απήυθυνε ενωτικό κάλεσμα στις τάξεις του κόμματος εστιάζοντας τα πυρά του προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα. 

«Να ευχαριστήσω του πολίτες που μας στήριξαν, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσους δεν μας στήριξαν. Η ευθύνη τώρα είναι να τους πείσουμε να μας στηρίξουν. Όπως κάναμε έτσι θα κάνουμε. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου και δεν ισομοιράζεται» τόνισε στην αρχή της ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια. Ευθύνη μας είναι να κηρύξουμε σήμερα λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης», συνέχισε.

«Να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε μάχη. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυνταχτούμε άμεσα χωρίς καθυστέρηση και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε ήδη στις πρώτες ημέρες της νέας εκλογικής αναμέτρησης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η παντοδυναμία και να του δοθεί η ευκαιρία να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε πως ποτέ δεν φοβήθηκα την κριτική και πάντα ήμουν ανοικτός σε προτάσεις και αλλαγές. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια, στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και μετά το αποτέλεσμα κάποιοι δεν τις αποφεύγουν ή επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα.» είπε.


Οι τρεις αιτίες της συντριβής κατά τον Αλέξη Τσίπρα

“Η πρώτη αιτία είναι πως η ΝΔ επέβαλε την ατζέντα και όχι εμείς. Την ατζέντα του φόβου. Να μην αλλάξουμε γιατί αν αλλάξουμε θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Πολλές φορές μάλιστα εκμεταλλεύτηκε και δικά μας λάθη. Άρα η συζήτηση στα καφενεία δεν συζητούσε για όσα συμβαίνουν αλλά τι συνέβη πριν από 8 χρόνια. Για το ευρώ και τις δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε.

Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή της στρατηγικής της απλής αναλογικής και την κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ απέναντι υπήρχε η πρόταση για αυτοδυναμία της ΝΔ.

Τρίτη αιτία η εικόνα του κόμματος. Δεν ήταν μία εικόνα που εξέπεμπε συνοχή. Το εκλογικό σώμα ήταν καχύποπτο απέναντί μας. Οφείλουμε τις επόμενες τριάντα ημέρες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα.”

Για τις δεύτερες εκλογές

“Αν επαναληφθεί το αποτέλεσμα και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου θα έχουμε μία παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Με μία σαρωτική ατζέντα για τα κοινωνικά δικαιώματα. Την αλλαγή του Συντάγματος που προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης” είπε αναφερόμενος στις κάλπες του Ιουνίου.


“Δεν μπαίνουμε σε μικροκομματικούς εμφυλίους”

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός» και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι το μέτωπό μας και στις νέες συνθήκες είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Η οικονομική της πολιτική, η κοινωνική της πολιτική».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις σχέσεις με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς: «Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις επιθέσεις. Ούτε ότι με κριτήριο τη στάση καθενός απέναντι στη Δεξιά, θα υποστείλουμε την κριτική μας».

Επέρριψε ευθύνες και στα άλλα κόμματα: «Για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές, δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιμένουν σ’ αυτή. Θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Αυτό που χρειάζεται και αυτό που απαιτείται, είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών για να αποτρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης στις επόμενες κάλπες. Αυτό που απαιτείται είναι μια δημοκρατική πανστρατιά για να ενισχύσουμε τη προοδευτική παράταξη, έναντι μιας Δεξιάς που αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική».

Ακολούθως απευθύνθηκε και στους πολίτες: «Όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, που δε θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή σε ένα πρωθυπουργό ηγεμόνα, που δε θέλουν μια επέλαση στα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, ακόμη και στα συνταγματικά κατοχυρωμένα, οφείλουν να συμβάλουν με τη ψήφο τους, ώστε να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μιας παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς κυβέρνησης».

“Πάμε να αναμετρηθούμε με την Δεξιά”

Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε. Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε επίσης έτσι, γιατί -δεν ξέρω αν το έχουν όλοι εμπεδώσει- ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης».

Μήνυμα στις ελίτ και στα συμφέροντα

Τέλος, έστειλε μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα. Είπε χαρακτηριστικά: «Και θέλω σήμερα, από τη Κεντρική μας Επιτροπή, να στείλω ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε. Προχθές δεν μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω: Μη βιάζεστε. Δεν πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *