Τσαβούσογλου: “Θετικό το κλίμα με Ελλάδα – Τα λεφτά μας πίσω για τα F-35”

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον παρόν θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το θέμα των F-35, τονίζοντας πως η χώρα του απαιτεί «επιστροφή χρημάτων» από τις ΗΠΑ.


«Κανείς δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα. Γιατί τους πολεμήσαμε στο παρελθόν; Επειδή προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας. Η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αρκετά θετική. Η διατήρηση αυτής της κατάστασης κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι ένα σημαντικό μήνυμα, ένα καλό πράγμα» είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου.

«Για να είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση, πρέπει να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα. Υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ μας. Για παράδειγμα, η παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, οι διαφωνίες για τα χωρικά ύδατα, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες… Αυτά μπορεί να προκαλούν εντάσεις όσο δεν επιλύονται. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα είναι άλυτο. Αυτό δεν θα γίνει, χωρίς να λυθούν πρώτα άλλα προβλήματα. Πιστεύω πως μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας μεταξύ μας» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


«Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Η δημόσια πίεση προς τους Έλληνες πολιτικούς είναι ίσως 100 φορές μεγαλύτερη από την πίεση προς εμάς. Αλλά πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια. Αν γίνουν ειλικρινή βήματα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα» συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.


Αναφερόμενος στο θέμα των F-35, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Θέλουμε τα χρήματά μας τώρα. Θέλουμε να μας επιστραφούν τα χρήματα που πληρώσαμε εκεί. Οι υπάλληλοί μας από το υπουργείο συγκεντρώθηκαν και εξέτασαν τα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Τώρα φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε να καθόμαστε και να περιμένουμε την έγκριση του Κογκρέσου».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Τσαβούσογλου: “Θετικό το κλίμα με Ελλάδα – Τα λεφτά μας πίσω για τα F-35””