Το βίντεο με την παραλίγο σύγκρουση πολεμικού της Κίνας με αντιτορπιλικό των ΗΠΑ που θα προκαλούσε θερμό επεισόδιο

 

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στα στενά της Ταϊβάν, όπου η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει φτάσει στα ύψη και μάλιστα στο φως της δημοσιότητας ήρθε βίντεο από την περιοχή, στο οποίο καταγράφηκε η παραλίγο σύγκρουση κινέζικου πολεμικού πλοίου με αμερικανικό αντιτορπιλικό, κάτι που αν συνέβαινε θα προκαλούσε θερμό επεισόδιο.


Το βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και καταγράφει τη στιγμή που το πολεμικό πλοίο της Κίνας κάνει επικίνδυνο ελιγμό και περνάει σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από την πλώρη αντιτορπιλικού των ΗΠΑ.

Η παραλίγο σύγκρουση στα στενά της Ταϊβάν έγινε το Σάββατο (3.6.2023) και ήταν το δεύτερο επεισόδιο στην περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα.

Στο παρά λίγο θερμό επεισόδιο του Σαββάτου το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, USS Chung – Hoon και η καναδική φρεγάτα HMCS Montreal έκαναν περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν, στο οποίο η Κίνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Ξαφνικά στην περιοχή εμφανίστηκε πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό της Κίνας.

Το κινεζικό πολεμικό πλοίο φαίνεται να αναπτύσσει ταχύτητα και να περνάει κοντά από την πλώρη του USS Chung-Hoon.


Σύμφωνα με τις ΗΠΑ το USS Chung-Hoon διατήρησε την πορεία του, αλλά κατέβασε την ταχύτητά του στους 10 κόμβους «για να αποτραπεί μια σύγκρουση». Οι Αμερικανοί λένε επίσης ότι οι ενέργειες της Κίνας παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα.


«Η διέλευση του Chung-Hoon και του Montreal μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση ΗΠΑ – Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο – Ειρηνικό. Ο στρατός των ΗΠΑ πετά, πλέει και λειτουργεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», δήλωσαν οι Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν πρόσφατα την Κίνα ότι εκτέλεσε άλλον έναν «άσκοπο επιθετικό ελιγμό» με ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-16 να πετά στα τέλη του περασμένου μήνα ακριβώς μπροστά από το ρύγχος ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο ΗΠΑ – Κίνας

Τα περιστατικά αυτά ενέτειναν τις ανησυχίες για ένα πιθανό ατύχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών σε μια περίοδο που οι εντάσεις στην περιοχή είναι ήδη υψηλές.

Το περιστατικό στα στενά της Ταϊβάν σημειώθηκε την ημέρα που τόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, όσο και ο ομόλογός του της Κίνας, στρατηγός Λι Σανγκφού, βρίσκονταν στη Σιγκαπούρη για μια ετήσια διάσκεψη άμυνας.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *