Θάνος Πλεύρης για τις τραγικές εικόνες που είδε στα Τέμπη – «Λύγιζαν και οι πιο έμπεροι γιατροί»

Ο Θάνος Πλευρής εξιστόρησε με συγκλονιστικό τρόπο τις εικόνες που βίωσε στα δυο νοσοκομεία Λάρισας μετά την τραγωδία στα Τέμπη.


Ο υπουργός Υγείας μίλησε στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα στο Star και τα λόγια του ήταν συγκλονιστικά περιγράφοντας τις τραγικές κι ανατριχιαστικές εικόνες που είδε στα νοσοκομεία μετά το μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Προφανώς δεν κάναμε όσα έπρεπε για να έχει αποτραπεί», παραδέχτηκε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ανέφερε πως βρέθηκε ο ίδιος από την αρχή σε κάτι που έμοιαζε με «εμπόλεμη ζώνη», όπως είπε.

«Στις 3.30 – 4.00 που έφτασα στο Νοσοκομείο, ήταν ώρα που πλέον δεν έβγαιναν ζωντανοί από το τρένο. Μετά στο Πανεπιστημιακό πήραμε την απόφαση με την ιατροδικαστή να πηγαίνουν σε ένα σημείο οι σοροί, και είχαμε τη λίστα των ασθενών και τη δείχναμε στους συγγενείς κι αν δεν έβλεπαν το όνομα του δικού τους στη λίστα των ασθενών, τους οδηγούσαμε στο αμφιθέατρο όπου εκεί οι ψυχολόγοι του εξηγούσαν ότι πλέον όσοι έρχονται από το τρένο δεν είναι πλέον τραυματίες, αλλά νεκροί», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

«Ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές να αντικρίζεις γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους με την ελπίδα να είναι ζωντανά. Ένα άλλο δύσκολο κομμάτι ήταν να εξηγείς στους ανθρώπους ότι οι σοροί δεν αναγνωρίζονται και πρέπει να γίνει DNA. Η εικόνα των γονιών που αναζητούσαν τα παιδιά τους, ξεπερνά τον οποιονδήποτε. Ακόμη και οι έμπειροι γιατροί και νοσηλευτές «λύγιζαν» στην θέα των απελπισμένων γονιών», τόνισε ο υπουργός.


«Εγώ ήμουν στην υποδοχή με τους ψυχολόγους που μιλούσαν στους γονείς.΄Ενιωσα ότι έπρεπε να είναι εκεί και η κορυφή των πολιτικά προϊσταμένων των νοσοκομείων, ώστε αυτοί οι άνθρωποι μέσα στον πόνο τους να μπορούν να πάρουν κάποιες απαντήσεις. Όλοι οι άλλοι μιλάμε θεωρητικά. Και οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ήταν πολύ έμπειροι έσπαγαν», συνέχισε ο Θάνος Πλεύρης.


 «Ένας γονέας να δακρύζει από χαρά γιατί το παιδί του ζει, κι από την άλλη να έχει την αγωνία ότι δεν ξέρει ποια είναι εξέλιξη της υγείας του. Τι να πεις στον γονιό που σου έλεγε ότι έχω χάσει το μοναχοπαίδι μου, ή στον γονιό που σου έλεγε ότι έχω χάσει και τα δυο μου παιδιά, ή στον γονιό που έλεγε «αφήστε με να πάω κάτω να δω το παιδί μου σε όποια κατάσταση και να είναι, εγώ θα αναγνωρίσω το παιδί μου;», επισήμανε ο Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αντώνης Ξυλουργίδης, δικηγόρος των γονιών της 23χρονης Κέλλυς Πορφυρίδου, φοιτήτριας στη Θεολογική του ΑΠΘ, η οποία βρήκε φρικτό θάνατο στο πρώτο βαγόνι.

«Δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να δουν τι έθαψαν. Δεν είναι να πούμε μεταθανάτια ορισμένα λόγια εν είδει μνημοσύνου. Εδώ υπάρχει ένας θυμός, μεγάλος θυμός και έχουμε δει σε ανάλογα περιστατικά. Δεν είναι το τι θα τους δώσει μετά, δεν είναι αντιμετώπιση ζυγαριάς. Θα΄πάρουν μια σύνταξη και τι έγινε; Τα παιδιά δεν γυρίζουν πίσω. Το θέμα είναι ότι σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να δούμε να γίνεται μια μεγάλη καταστροφή για να σώσουμε μετά την κατάσταση. Το ίδιο έγινε με την υπόθεση Γρηγορόπουλου, το ίδιο έγινε με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, το ίδιο έγινε στο Μάτι, το ίδιο φρικτή τραγωδία κι δω, έχουμε μια εκατόμβη νεκρών. Και τώρα τι; Αυτό το κράτος που είναι αντίπαλο στον πολίτη, θα αλλάξει;», τόνισε ο δικηγόρος.

Απαντώντας στο θέμα της διαχείρισης των νεκρών, ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, τόνισε ότι η αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας δεν είναι η διαχείριση των σορών και πρόσθεσε πως πράγματι δεν υπήρχε καμία συνεργασία και βοήθεια από την Hellenic Train. «Δεν είχαμε κατάλογο των επιβατών στο Νοσοκομείο μαζί μας για να μας διευκολύνουν. Η ιατροδικαστής, κα. Λεονταρή με τους συνεργάτες της είχαμε την επιλογή να συγκεντρώνονται σε ένα νοσοκομείο και να γίνεται εκεί η ενημέρωση. Οι σοροί -που δεν είναι θέμα του υπουργείο υγείας παραδόθηκαν αφού έγινε η ταυτοποίηση. Παραδόθηκαν σε φέρετρα στους συγγενείς και με την σύσταση τι σημαίνει εάν ανοίξουν το φέρετρο. Δεν υπήρξε ποτέ απαγόρευση, ήταν σύσταση, αλλά από κει και πέρα ο γονέας έκρινε ο ίδιος».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *