Τάκης Θεοδωρικάκος από Λαμία: «Άμεση προτεραιότητα η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο»

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια μία «Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική, που λειτουργεί με διαφάνεια, που θα προσφέρει ασφάλεια σε όλους και παντού», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρέμβασή του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


Η πολιτική της κυβέρνησης για την ασφάλεια, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

1. την προστασία των συνόρων

2. και την αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές και τις πόλεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σε ό,τι αφορά στον πρώτο πυλώνα, σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή επί πλέον 35 χιλιομέτρων του Φράχτη, ώστε σταδιακά να καλυφθεί το σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων, με παράλληλη αναβάθμιση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης. Πρόκειται για ένα έργο που το κόστος του έχει προβλεφθεί από τον Προϋπολογισμό, αλλά με ενέργειες του Πρωθυπουργού επιδιώκεται χρηματοδότηση και από την ΕΕ.


Επί πλέον το 2022 οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο απέτρεψαν με την παρουσία τους την είσοδο στη χώρα μας σε 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Την ίδια περίοδο στην επικράτεια έγιναν 1.491 συλλήψεις διακινητών.


Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο πυλώνα, το 2022, σε σχέση με την περίοδο 2015-2019, κλοπές,, διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων και ληστείες είναι μειωμένες κατά 25% στην Επικράτεια.

Επίσης το 2022 παρουσιάζει και τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών από το 2011 στη χώρα μας και με το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων: τελέστηκαν 79 ανθρωποκτονίες και το ποσοστό εξιχνιάσεων (ιδίου και προηγούμενων ετών) ανήλθε στο 88,61%.

Ανάλογα είναι και τα στοιχεία που παρέθεσε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς για την ίδια περίοδο οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 32% και οι ληστείες κατά 26%.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην παραβατική δράση των Ρομά στην περιοχή. Όπως είπε το 2022 διαπιστώθηκαν 230 εγκληματικές πράξεις και έγιναν 395 συλλήψεις.


Επίσης, όπως ανακοίνωσε, το 2022 η ΕΛ.ΑΣ. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χειρίστηκε 299 υποθέσεις κλοπής σιδηροδρομικού υλικού από Ρομά και έχουν ταυτοποιηθεί ή συλληφθεί 289 δράστες..

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο του Σχεδίου “Ήφαιστος”, για την αντιμετώπιση των κλοπών επί του σιδηροδρομικού δικτύου, έχουν εκπονηθεί ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα: Γίνονται τακτικές Αστυνομικές Επιχειρήσεις ανά 15μερο, έκτακτες εξορμήσεις πέριξ και εντός οικισμών – καταυλισμών και στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις συλλογή και εμπορίας μετάλλων. Σημειώνοντας ότι οι στοχευμένες δράσεις εμφανούς ή αφανούς αστυνόμευσης διεξάγονται όπου παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία των αστυνομικών αρχών με συναρμόδιους φορείς (δημοτικές αρχές, ΔΕΔΔΗΕ), για τη διενέργεια κοινών δράσεων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *