Τάκης Θεοδωρικάκος: «Απαίτηση όλων να αποδοθούν πλήρεις ευθύνες για τα Τέμπη, έχουμε συμβόλαιο αλήθειας με τον λαό»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι είναι απαίτηση όλων να αποδωθούν ευθύνες στα πρόσωπα που οδήγησαν και προκάλεσαν την τραγωδία στα Τέμπη και τόνισε ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και όλοι βλέπουν ότι κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς.


 «Είναι απαίτηση όλων να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες. Και αυτή τη φορά, το βλέπει ο ελληνικός λαός, γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Έχει γίνει ένα τραγικό δυστύχημα που έχει προκαλέσει πόνο και οδύνη σε ολόκληρη τη χώρα. Θέλω να συλλυπηθώ τους ανθρώπους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα γιατί δεν πρόκειται να ξαναβρούν τη δύναμη από αυτό που έχει συμβεί», είπε ο υπουργός.

«Είναι απαίτηση όλων να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες. Και αυτή τη φορά, το βλέπει ο ελληνικός λαός, γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είναι απόλυτη δέσμευση και το οφείλουμε να μάθει η κοινωνία τι ακριβώς συνέβη και σε ποιους ανήκουν οι ευθύνες», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Οι ευθύνες να αποδοθούν και να δοθούν οι ποινές που πρέπει σε αυτούς που έχουν προκαλέσει αυτό τον πόνο. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης, είναι δέσμευση της Δικαιοσύνης και γίνεται πράξη», συμπλήρωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.


Όσον αφορά τις πληροφορίες που λένε ότι οι άλλοι δυο σταθμάρχες Λάρισαν είχαν φύγει νωρίτερα το μοιραίο βράδυ της σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη και άφησαν μόνο του τον 59χρονο σταθμάρχη, που έκανε το λάθος με το κλειδί και οδήγησε στην σύγκρουση και την απώλεια 57 ψυχών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι: «η προσωπική ευθύνη δεν αντικαθίσταται από κανέναν. Δεν μπορεί κάποιος να έχει αναλάβει συγκεκριμένο έργο και να λείπει από τη δουλειά του. Είναι απαράδεκτα και πρωτοφανή πράγματα. Δεν είναι αυτός ο κανόνας του ελληνικού κράτους».


«Η Δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα με ταχύτατο ρυθμό και θα φέρει αποτελέσματα. Η Ελληνική Αστυνομία, σε ό,τι της έχει ζητηθεί για να συνδράμει σε αυτή την έρευνα, το υλοποιεί με απόλυτη και αποτελεσματική ταχύτητα προκειμένου να έρθουν όλα στο φως», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, εξήρε το έργο της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο της τραγωδίας, καθώς – όπως είπε- «υπερέβαλαν εαυτούς και εργάστηκαν, ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των ανθρώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους  μέσα σε 48 ώρες και να μη δοκιμάζονται περαιτέρω οι συγγενείς τους».

Σημείωσε, επίσης, «όποιοι έχουν κάνει αυτές τις πράξεις, θα πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης και θα υποστούν τις συνέπειες. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες υλοποιούνται: Να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες παντού».

Σε ό,τι αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αντιπαραβολή με την υπεύθυνη στάση του Πρωθυπουργού και αναφερόμενος στις καθυστερήσεις και στις ανανεώσεις συμβάσεων με αύξηση του κόστους για τους φορολογούμενους, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση του θέματος και για το παρελθόν.


«Υπάρχει πλήρης δικαστική έρευνα και όλα θα έλθουν στο φως. Μη έχει κανείς καμία αμφιβολία. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνουμε Επιτροπή στη νέα Βουλή για να διερευνηθεί το θέμα και στο παρελθόν. Οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αλλά τι περιμένετε από κάποιον που ως κυβέρνηση ήταν να εγκαινιάζει έργα μουσαμάδες στο μετρό της Θεσσαλονίκης και τώρα που είναι αντιπολίτευση να συκοφαντεί την πατρίδα μας ότι τον Αύγουστο στον Έβρο είχαμε νεκρό ένα μικρό κορίτσι, την 5χρονη μικρή Μαρία. Από τέτοιους ανθρώπους μη περιμένετε ποτέ τίποτα καλύτερο. Σκοτώθηκαν επί των ημερών τους άνθρωποι και είχαν το θράσος να σας λένε ότι οι σιδηρόδρομοι ήταν μια χαρά επί ΣΥΡΙΖΑ. Χάλασαν πριν τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν ήλθε η ΝΔ. Είναι ντροπή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη, σχολίασε: «Αφήνω στον ελληνικό λαό να κρίνει πόση σοβαρότητα έχουν τέτοιου είδους κουβέντες. Είναι ανεπίτρεπτο κάποιος που έχει διατελέσει υπουργός να λέει ότι κοιμόταν ήσυχος, όταν στις ημέρες του υπήρξε σιδηροδρομικό ατύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, και να κατηγορεί έναν υπουργό που για λόγους ευαισθησίας παραιτήθηκε την πρώτη μέρα», διευκρινίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση έκανε εικοσαπλάσιους διορισμούς και ανάμεσά τους και διορισμούς σταθμαρχών. Έχει δώσει πολύ περισσότερα χρήματα για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Το κρίσιμο είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα. Η ασφάλεια, είναι απόλυτη προτεραιότητα».   

« Έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο αλήθειας με τον ελληνικό λαό και στηριζόμαστε σε μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις καλές ημέρες αλλά και τις δύσκολες και οφείλουμε να το υλοποιήσουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα», κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *