Στην Τουρκία ο Νίκος Δένδιας – Επίσκεψη στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξίδεψε σήμερα στην Τουρκία για να κάνει επίσκεψη σε πληγείσες από τον σεισμό περιοχές. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής (12.02.2023) και είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μισής ώρας.


Στις επισκέψεις τον συνόδευε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τον υποδέχτηκε με θερμό τρόπο όταν έφτασε στη χώρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: “Ευχαριστώ προσωπικά τον αξιότιμο φίλο μου, Νίκο Δένδια, για την επίσκεψη του στη χώρα μας. Η σημερινή παρουσία του δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν με τις αρχές για να δουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη. Αλλά και ο φίλος κ. Στυλιανίδης ήρθε με αεροπλάνο και επισκέφθηκε την περιοχή μας. Πριν από λίγο επισκεφθήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ που επιχείρησε 7 μέρες, 24 ώρες, και κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Τους ευχαριστήσαμε για αυτές τις προσπάθειες.

Παρακολουθήσαμε ότι μετά από κάθε διάσωση κάθε ζωής, κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνο οι Έλληνες διασώστες, αλλά όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Το 1999 και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από τους σεισμούς. Πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά εμείς. Τότε, που δεν ήμουν πολιτικός, είχα στείλει μία επιστολή στο περιοδικό Time”και έγραφα μεταξύ άλλων ότι “είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Τότε, το είχα πει ως απλός πολίτης. Το επαναλαμβάνω ως υπουργός Εξωτερικών. Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθεια να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω του διαλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσυνωη μου στο Νίκο Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και ελληνικό λαό”.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισήμανε:


“Κατ’αρχάς, θα ήθελα να διαβιβάσω προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς την τουρκική Κυβέρνηση και προς τον τουρκικό λαό, τα πιο ειλικρινά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συνόλου του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς.


Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια που επιφύλαξε για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδω.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης, και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες, διότι είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κύριο Τσαβούσογλου να επισκεφθούμε τους Αυστριακούς, τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν, 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.

Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. Έχω εντολή από τον Πρωθυπουργό μου, κ. Μητσοτάκη, να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.

Πέρα από αυτό, θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο ο Mevlüt είπε προηγουμένως: Ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.


Τελειώνοντας, θα ήθελα να δηλώσω την υπερηφάνεια που νιώθω γιατί οι συμπατριώτες μου διασώστες βοήθησαν την τουρκική κοινωνία και τον τουρκικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Και ευχαριστώ θερμά και τον Μεβλούτ και την τουρκική Κυβέρνηση για τη θερμότητα της υποδοχής μου σε αυτή την πολύ δύσκολη ώρα γι’ αυτούς.

“.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

“Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα”, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στην ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ότι “είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία του Νίκου Δένδια”.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *