Στην Ολομέλεια το ν/σ για το Σύστημα Καινοτομίας στο Δημόσιο – Τροπολογίες και ρυθμίσεις

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».


Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκηση, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, «υπέρ» του σχεδίου νόμου τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από τις ψηφοφορίες. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Υπουργικές τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο, επίσης, έχουν κατατεθεί δύο υπουργικές τροπολογίες.

Η πρώτη, του υπουργείου Εσωτερικών με διατάξεις που αφορούν:

  • Την τροποποίηση παρ. άρθρου 35 π.δ. 26/2012 σχετικά με την προθεσμία ανακήρυξης των εκλογικών συνδυασμών. Ρυθμίσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Την ανασύνταξη πινάκων διοριστέων προκήρυξης 2Κ/2019 -Συμμόρφωση δικαστική απόφαση.
  • Την παράταση διάρκειας συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021.
  • Ρυθμίσεις σχετικά με την ειδική άδεια δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών – Τροποποίηση άρθρου 50 Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) και άρθρου 57 Κώδικα Κατάστασης Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007).
  • Την καταβολή επιδόματος ευθύνης Συμβούλου Ακεραιότητας – Τροποποίηση Παρ. 2 άρθρου 29 ν. 4795/2021.
  • Την μετάταξη σε θέση ανώτερης κατηγορίας υπαλλήλων κλάδου τηλεφωνητών – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου ν. 1586/1986.
  • Την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.)Την μετάθεση παραμεθόρια περιοχή -Τροποποίηση παρ 2 άρθρου 42 ν. 3536/2007.
  • Ρυθμίσεις σχετικά με τις διοίκηση νοσοκομείων Εθνικού Συστήματος Υγείας Ενιαίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 2 ν. 4052/2012.
  • Την διόρθωση παροράματος ως προς τις Υπηρεσίες Δόμησης -Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 97Α ν. 3852/2010.
  • Την σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης συντήρησης και δοκιμαστικής λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Καθώς και μια διάταξη σχετικά με την διαδικασία υποβολής και περιεχόμενο πρότυπης πρότασης-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 7 ν. 4903/2022.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία, έχει κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με διατάξεις που αφορούν:


  • Το ποσό της ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα υπέρ Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης – Αντικατάσταση παρ. 2 άρθρου 62 ν. 4986/2022.
  • Την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 58Γ ν. 400 1/2011. Για την εφαρμογή προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας -Τροποποίηση άρθρου 40 ν. 4994/2022.
  • Την εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής μέρους εσόδων αγορών επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας συμβάσεις φυσικής παράδοσης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας – Τροποποίηση άρθρου 12Α ν. 4425/2016.
  • Σχετικά με τον περιορισμό επιδότησης καταναλωτών που έχουν συνάψει συμβάσεις φυσικής παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτουν παρ. 3Α του ν. 4425/2016 Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου εξηκοστού πρώτου ν. 4839/202.
  • Για το Πρόγραμμα Παραγωγικών Επενδύσεων Πράσινης Οικονομίας (Produc- E Green) καθώς και για το Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής νερού χρήσης ηλιοθερμικά συστήματα.

Βουλευτικές τροπολογίες

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί και έξι βουλευτικές τροπολογίες. Ειδικότερα:


  • Από τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη και την ΚΟ του ομάδα, έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες. Η πρώτη για την «Αναγκαστική μίσθωση για την κάλυψη του υπέρτατου αγαθού της εκπαίδευσης». Η δεύτερη, για την «Επιβαλλόμενη πρόβλεψη απασχόλησης φωτορεπόρτερ στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας (Συμπλήρωση- τροποποίηση της διάταξης της παραγράφου 1 περ. γ του άρθρου 18 του ν.4674/2020).
  • Με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Γιώργο Καρασμάνη και δέκα συν υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ έχει κατατεθεί τροπολογία σχετικά με την «Συνυπηρέτηση τρίτεκνων- πολυτέκνων».
  • Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας έχει καταθέσει μια τροπολογία με θέμα την «Μετάταξη υπαλλήλων του Ε- ΕΦΚΑ στον διυπουργικό κλάδο ΠΕ Επιτελικών Στελεχών της Διοίκησης του άρθρου 104 του ν. 4622/2019- Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4778/2021.
  • Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και Βασίλη Κεγκέρογλου έχει κατατεθεί μια τροπολογία για το «Δικαίωμα διορισμού στον δημόσιο τομέα εξαιτίας: α) του σεισμού της 27ης.9.2021 στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας Κρήτης και β) των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν την 15η Οκτωβρίου 2022 στο Δήμο Μαλεβιζίου».
  • Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ακόμη έχει καταθέσει μια τροπολογία για την «Επιχορήγηση επιχείρησης ΟΤΑ Β’ Βαθμού από περιφέρεια- μέτοχο» με σκοπό την ενίσχυση και την εύρυθμη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών των ΟΤΑ ως προς τις αναπτυξιακές αλλά και λειτουργικές τους δυνατότητες και ιδιαίτερα όσων αποτελούν μέτοχοι και σε εκθεσιακά/ χιονοδρομικά κέντρα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *