Σουδάν: Δίχως τέλος οι εχθροπραξίες – Αγωνία για τους 15 Έλληνες στο Χαρτούμ

Δίχως τέλος οι αιματηρές εχθροπραξίες στο Σουδάν που έχουν στοιχίσει ήδη τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί, με τη διεθνή κοινότητα να ζητάει αποκλιμάκωση της κατάστασης. Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία για τους 15 Έλληνες που βρίσκονται παγιδευμένοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού.


Στον μητροπολιτικό Ναό στο Χαρτούμ βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15 άνθρωποι (ανάμεσά τους είναι Έλληνες και 2 παιδιά) μαζί με τον Μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα. Στο μεταξύ, άλλοι δυο Έλληνες βρίσκονται τραυματισμένοι από θραύσματα ρουκέτας.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, δίνει δραματική περιγραφή με μοναδική όπως λέει ελπίδα ένα θαύμα: «Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

Όσον αφορά τους δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται εκτός κινδύνου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη χειρουργηθεί, καθώς λόγω των εχθροπραξιών ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός βρίσκεται σε έλλειψη.

Επιπλέον, και άλλοι Έλληνες που ζουν στο Χαρτούμ είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις.


Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε στο Twitter ότι η ασφάλεια των διπλωματικών χώρων και του προσωπικού πρέπει να είναι «πρωταρχική ευθύνη» των σουδανικών αρχών, μετά από επίθεση που δέχθηκε στο σπίτι του στο Χαρτούμ ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Σουδάν, Aιντάν Ο’Χάρα. Η εκπρόσωπος της ΕΕ Ναμπίλα Μασράλι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ δεν είχε εκκενωθεί από το Χαρτούμ μετά την επίθεση.


«Είναι μια πολύ ρευστή κατάσταση, επομένως είναι δύσκολο να πούμε πού μετατοπίζεται η ισορροπία», δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν, Φόλκερ Πέρθες σχετικά με τη βία μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων υπό την ηγεσία αντίπαλων στρατηγών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε σήμερα χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί στην αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *