Σε πανικό ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να σβήσει τη πυρκαγιά που άναψε η δήλωση Κατρούγκαλου για αύξηση εισφορών

 

Θύελλα έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές μετά τη χθεσινή (17.5.2023) δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος, Γιώργου Κατρούγκαλου, για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.


Στο κόμμα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά ενόψει των εκλογών και στελέχη προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Πόπη Τσαπανίδου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησαν σήμερα (18.5.2023) για τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και τόνισαν ότι το πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκλογές δεν προβλέπει καμία αύξηση και αντιθέτως περιλαμβάνει ελαφρύνσεις.

«Λέει ψέματα ο κ. Μητσοτάκης»

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή λέγοντας ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.


«Καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμά μας», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση. Η μεσαία τάξη ξέρει, κ. Μητσοτάκη».


«Άλλα τέσσερα χρόνια ΝΔ, σημαίνουν άλλα τέσσερα χρόνια φορολεηλασία, κουπόνια και πλειστηριασμοί. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ανάσα στη μεσαία τάξη», καταλήγει η Π. Τσαπανίδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν εναρμονισμένος στο ίδιο πνεύμα με την Πόπη Τσαπανίδου, αντανακλώντας την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι έχει εργαστεί προσωπικά για το Πρόγραμμα – Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές και πουθενά σε αυτό δεν προβλέπεται κάποιος νέος φόρος ή νέα ασφαλιστική εισφορά για τη μεσαία τάξη.


Αναλυτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. ανέφερε στο Facebook:

«Έχω εργαστεί, προσωπικά και αναλυτικά, με το Πρόγραμμα – Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε όλα τα στάδια διαμόρφωσής του.

H οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη στο “Συμβόλαιο Αλλαγής” και στοχεύει στην σταθερή ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική συνοχή.

Το πρόγραμμά μας υποστηρίζει την ανάπτυξη μέσα από σαφείς φορολογικές ελαφρύνσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που άλλωστε αποτελεί και τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας».

Δικηγόροι – Βερβεσός: «Μείζον ζήτημα»

Η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε ενώσεις, επιμελητήρια και συλλόγους και όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αύξηση εισφορών.

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός, σε σημερινή δήλωσή του- απάντηση στη χθεσινή αναφορά του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά του νομικού πλαισίου που καταργήθηκε με το οποίο συνδέεται το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών με τις ασφαλιστικές εισφορές. Σημειώνει δε ότι ο ”νόμος Κατρούγκαλου” που επέβαλε «επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση» «βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε».

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

«Ο “νόμος Κατρούγκαλου”, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών- επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις.

Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν.

Η δε κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *